potres

Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijavljena oštećenja na 63 objekta u sustavu znanosti i obrazovanja

24.03.2020 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon potresa koji su u nedjelju pogodili Zagreb i okolicu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) prijavljena su oštećenja na 63 objekta u sustavu odgoja i obrazovanja, priopćeno je u utorak

Oštećenja su prijavljena na 23 osnovne škole, dvije srednje škole, 20 visokih učilišta i 18 instituta, a riječ je o različitim oštećenjima - od pukotina na zidovima učionica, stubištu, padanja žbuke sa stropova, pucanja stakala pa do padanja crijepa, napuknuća zidova i padanja cijelog stropa.

Iz Ministarstva napominju da još nemaju informaciju o tome je li neka osnovna ili srednja škola procijenjena neupotrebljivom te ističu da sve ustanove čekaju pregled statičara kako bi se mogla procijeniti stvarna šteta koju će zatim prijaviti svojim osnivačima.

Do sada je Ministarstvo dobilo informaciju da su za nastavak rada neupotrebljivi prostori Staroslavenskog instituta i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, a prijavljena su i oštećenja zgrade Rektorata Sveučilišta te Medicinskoga fakulteta, koje također nisu za korištenje.

Građevinski fakultet osnovao 12 timova za procjenu oštećenja

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ističu iz Ministarstva, osnovao je 12 timova koji provode pregled i procjenu oštećenja građevina u Gradu Zagrebu u sklopu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Iz MZO ističu da s njima razmjenjuju podatke u vezi s ustanovama u sustavu Ministarstva, ponajprije o stanju škola, visokih učilišta, instituta, ali i agencija u sklopu Ministarstva, kao i zgrade samoga Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojoj postoje određena oštećenja te se očekuje pregled stručnjaka.

  • +11
Zagreb: Čišćenje Ilice nakon jutrošnjeg potresa Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL