prebacivanje loptice

Ministarstvo: Tomašević odgovaran za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom

04.12.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak je, u povodu nesreće na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, poručilo da gradonačelnik Tomislav Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom, kako je to definirano zakonom

Ministarstvo (MINGOR) je u priopćenju izrazilo duboko žaljenje zbog nesreće na Jakuševcu te reagiralo na izjavu zagrebačkog gradonačelnika "koji odgovornost za gospodarenje komunalnim otpadom na području Grada Zagreba prebacuje na Vladu, odnosno druga državna tijela kao što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Državni inspektorat.

Ta izjava, ocijenilo je, govori "o nepreuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane".

Nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom jasno je propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već dugi niz godina, a te se nadležnosti nisu mijenjale, napominju iz MINGOR-a.

Gradonačelnik Tomašević, poručuju iz Ministarstva, mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Hrvatskoj.

  • +17
Presica Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

"Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani - komunalni otpad", napominje MINGOR.

Dodaje i da trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom (CGO) na području Grada Zagreba.

Ministarstvo navodi i da je samo u posljednjih godinu dana ministar Davor Filipović održao četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu, a iznijelo je i brojčane pokazatelje o ulaganju Vlade putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i kroz EU sufinanciranje koji pokazuju da je Vlada ukupno "osigurala iznos od gotovo 27 milijuna eura za gospodarenje otpadom Grada Zagreba".

"Zaključno, Vlada je bila i bit će na raspolaganju Gradu Zagrebu za stručnu i financijsku pomoć za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, međutim važno je naglasiti da je uspostava sustava i razvoj potrebnih projekata u nadležnosti Grada i gradonačelnika", poručuju iz Ministarstva.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'