IZVANREDNA PRESICA

Tomašević odgovorio Plenkoviću, izjasnio se o smradu s Jakuševca

04.12.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da on nije rekao da je Vlada odgovorna za današnju nesreću na Jakuševcu, nego da želi razgovor s Vladom oko rješavanja pitanja otpada. 'Jedino tako možemo ći naprijed', rekao je Tomašević na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji se kao čudi kako je to Vlada proglašena odgovornom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u ponedjeljak da su dodatna mjerenja kvalitete zraka pokazala da su razine sumporovodika i amonijaka i merkaptana ispod graničnih vrijednosti, što znači da nema ugroze za zdravlje građana.

Nakon odrona otpada na odlagalištu Jakuševec jutros oko 7 sati, Grad Zagreb zatražio je dodatna mjerenja kvalitete zraka od Nastavnog zavoda Andrija Štampar koji se koristio istim uređajima kao i nakon požara u skladištu Drava International u Osijeku.

"Ta mjerenja pokazala su da plinovi koji uzrokuju neugodan miris, a primarno se radi o sumporovodiku, amonijaku i merkaptanima, izmjeni ispod granične vrijednosti, što znači da neugodan miris koji sigurno osjećaju građani Zagreba jest neugodan ali ne bi trebao niti opasan direkno za zdravlje građana", rekao je Tomašević.

Nastavni zavod Andrija Štampar će svakih nekoliko sati obavještavati javnost o rezultatima svojih mjerenja, dodao je gradonačelnik.

  • +21
Odron dijela odlagališta otpada Jakuševac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata, u krugu od 300 metara od mjesta urušavanja neće biti dozvoljeno odlaganje otpada, kazao je Tomašević.

"Međutim, u nekom skorom roku će se dozvoliti odlaganje na dijelu plohe gdje ne postoji nikakva ugroza. Nadamo se da će normalno odlaganje krenuti sutra ujutro", izjavio je.

  • +14
Novi odron brda smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Nakon drugog odron otpada na odlagalištu Jakuševec u zadnja četiri tjedna, trojica su radnika ozlijeđena, a jednom je amputirana ruka.

"Čuo sam se s članom obitelji teško ozlijeđenog radnika. Izrazio sam žaljenje zbog nastale ozljede te ponudio svu pomoć gradske uprave i gradski poduzeća. Bilo je više radnika koji su tražili hitnu pomoć, svi su lakše ozlijeđeni ili u stanju šoka te su pušteni na kućnu njegu", kazao je Tomašević.

  • +17
Presica Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Gradonačelnik se također čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem od kojeg je zatražio sastanak na kojim bi se razgovaralo o pitanju financiranja odlagališta i lokaciji za novi centar za gospodarenje otpadom.

“Vezano za sastanak u Vladi, čuo sam se s predsjednikom Vlade. Želimo razgovarati o tri hitne teme da se konačno zatvori odlagalište Jakuševec, a otvori Resnik. Tu je pitanje financiranja. Očekujemo informaciju koliko novaca možemo očekivati iz EU fondova. Drugo pitanje je vezano uz lokaciju. Centar za gospodarenje otpada u Resniku potvrđen je nakon odluke, više puta. Mi nemamo dvojbi da je Resnik najbolja lokacija za takvo postrojenje koje s obzirom na najmodernije tehnologije će biti takvo da neće imati utjecaja na kakvoću života. Danas je gradski HDZ spomenuo Resnik u negativnom kontekstu. Nadam se da je to nesporazum jer su za njega glasali i 2017. i 2018. Treće pitanje je pitanje Zagrebačke županije. Mi smo službeno tražili da taj Centar za gospodarenje otpadom ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je upravo to razlog što se 20 godina nije izgradio. Inzistiramo da ovo bude postrojenje samo za Grad Zagreb. Vjerujem da je svima u interesu nakon 20 godina obećanja zatvoriti Jakuševec. Mi smo to obećali, na tome radimo, ali nijedna županija to ne može sama. Nužan je konsenzus između Vlade i Grada”, kazao je Tomašević.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Jutros je rekao da Grad radi sve što može da što hitnije zatvori Jakuševac, ali "to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države".

Na to je Plenković rekao da onaj tko preuzme odgovornost za vođenje grada mora za taj grad nešto i napraviti.

"Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna? Dajte mi to samo nacrtajte, ja bih volio nekog tumača da mi to objasni. Mislim da onaj tko preuzme odgovornost za grad mora u gradu nešto i napraviti. To je prije svega odgovornost gradonačelnika i njegove većine u Skupštini Grada Zagreba", rekao je Plenković nakon svečanosti obilježavanja Dana Grada Osijeka.