međunarodni dan

Ministarstvo pravosuđa u borbi protiv korupcije želi ojačati vladavinu prava

09.12.2020 u 16:52

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave poručilo je na Međunarodni dan borbe protiv korupcije da će se u nastavku borbe protiv te štetne društvene pojave raditi na osnaživanju nadležnih tijela ali i educiranju svih segmenata vlasti i društva kako bi se jačala vladavina prava.

U tijeku je izrada novog nacionalnog strateškog dokumenta u području borbe protiv korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. koja će, kažu u Ministarstvu biti usmjerena na prevenciju, te posebice na jačanje institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, podizanje svijesti javnosti o štetnosti korupcije, jačanje transparentnosti rada tijela javne vlasti te na unaprjeđenje sustava integriteta.

"Uz kontinuiranu provedbu i nadogradnju postojećih antikorupcijskih mjera naš je cilj i stvaranje novih sustavnih rješenja za suzbijanje korupcije na svim razinama što treba podići svijest o štetnosti korupcije te je učiniti društveno neprihvatljivom", priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

U borbi protiv korupcije Ministarstvo vodi glavnu koordinativnu ulogu i dio je mehanizma strateškog usmjeravanja antikorupcijske politike koju čine Hrvatski sabor i Vlada.

Najavili su da će se i u idućem razdoblju nastaviti odlučna borba protiv korupcije i jačati sva tijela koja u tim procesima sudjeluju, a poticat će se edukacija svih segmenata vlasti i društva kako bi se jačala vladavina prava i borba protiv korupcije.

Borba protiv korupcije, kažu u Ministarstvu, vodi se represivnim suzbijanjem kaznenih djela korupcije u čemu uz Uskok i Policijski nacionalni Uskok sudjeluju posebni sudski odjeli na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te prevencijom, odnosno sprječavanjem korupcije.

U prevenciji i zakonodavnom okviru suzbijanja korupcije učinjeni su iskoraci, ističu iz Ministarstva.

Prema njihovim podatcima provedeno je gotovo 90 posto aktivnosti iz Akcijskog plana za borbu protiv korupcije.

Uz ostao, usvojeni su Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i Antikorupcijski priručnik za državne i lokalne dužnosnike kojemu je cilj jačati kompetencije nositelja javnih dužnosti i unaprijediti postojeće antikorupcijske standarde. Usvojen je i Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu kojim se nastoji ojačati mehanizme borbe protiv korupcije, poručili su iz Ministarstva.