JEDINOM PRIJAVLJENOM

Ministarstvo pod pritiskom dodjeljuje nagradu 'Luka Ritz'

23.06.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas u 11 sati ipak će dodijeliti godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Podsjetimo, nagrada se godinama dodjeljivala 12. lipnja, na godišnjicu tragične Lukine smrti, a ove godine Povjerenstvo koje odlučuje o dobitnicima uopće nije bilo sazvano. Danas je stigla obavijest da se nagrada dodjeljuje, nakon što su 'članovi Povjerenstva razmotrili jedinu pristiglu prijavu na ovogodišnji javni poziv'

Odluka o ovogodišnjem dobitniku, poručili su iz Ministarstva, donesena je jednoglasno. Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, a 'posebno priznanje dobiva i škola koju pohađa učenik'.

Podsjetimo, iz Ministarstva su objasnili da nagrada nije dodijeljena zato što se na javni poziv javila samo jedna škola, pa nije bilo moguće izvršiti odabir učenika kojima bi se ona dodijelila. Ali nakon što je na njih izvršen pritisak javnosti, taj jedan učenik je postao dovoljan, zaključuje RTL, za koji je Lukina majka Suzana Ritz rekla kako se nada se da će nagrada biti dodijeljena i ove godine jer u svakoj školi postoje učenici koji je zaslužuju.

Podsjetimo, tportal je otkrio da je jedini uzrok ovogodišnjeg nedodjeljivanja nagrade Luka Ritz nemar i nebriga sadašnjeg sastava Ministarstva znanosti i obrazovanja. Obrazloženja koja se objavljuju kao službena opravdanja smiješna su i apsurdna, poručili su članovi istog kabineta iz prijašnjeg postava

Nakon što je pukla bruka, Ministarstvo je odlučilo sastati se s Lukinom obitelji, a razmatrala se i mogućnost 'produljenja roka prijave za osnovne i srednje škole te učeničke domove za nominaciju učenica i učenika koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje'.

Prošle godine, nagradu Luka Ritz dobile su dvije zagrebačke učenice, osnovnoškolka Ljubica Marinčić i srednjoškolka Dora Cesarec, koje su pridonijele afirmaciji ljudskih prava i tolerancije.

Ljubica Marinčić prikupljala je pomoć za poplavljena područja, a s udrugom Kolajna ljubavi svesrdno se uključila u akcije pomoć afričkoj djeci. Dora Cesarec uključena je, dijelom i kao organizatorica, u niz humanitarnih projekata, uključujući dobrotvorni sajam Udruge Korablja, Plavi telefon turnir u beli u Domu za starije i nemoćne osobe Peščenica, akciju Ruka za šapicu itd.