MOŽE LI MARAS SPASITI STVAR

Ministarstvo kulture izigralo holivudske producente

19.07.2012 u 08:46

Bionic
Reading

Premda već najavljeno, snimanje treće sezone popularne HBO-ove televizijske serije 'Igra prijestolja' u Dubrovniku dovedeno je u pitanje jer u proračun Ministarstva kulture nije uvršten iznos od četiri milijuna kuna, koliko bi ekipi trebalo biti vraćeno na ime poticaja za uložene troškove, otkriva Jutarnji list

HBO traži jamstvo da će mu taj iznos biti isplaćen. Ako mu Ministarstvo kulture ne pošalje traženu garanciju, HBO je, kako navodi Jutarnji list, spreman odustati od planiranog snimanja u Hrvatskoj.

'Ne znam zašto ministrica Andrea Zlatar nije rezervirala sredstva za tu namjenu. Nekoliko sam je puta na to upozorio. Govorio sam o tom problemu i javno, u Saboru', kaže bivši ministar kulture Jasen Mesić.

Nikakav komentar iz Ministarstva kulture na ovu neugodnu situaciju nije se moglo dobiti. Predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar koji je u stalnom kontaktu s Ministarstvom kulture uvjerava da će Ministarstvo naći rješenje za 10 milijuna kuna koje nedostaju za tu namjenu. Napominje da će od sljedeće godine ta obaveza prijeći na Ministarstvo poduzetništva i malih obrta.

Paniku koja je ovih dana, nakon primitka HBO-ova dopisa, zavladala hodnicima Ministarstva kulture u posljednji je trenutak stišao, kako se može čuti u filmaškim, ali i političkim krugovima, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, koji je obećao naći novac i tako izbjeći potencijalnu blamažu.

'Ako to ne riješimo, ispast ćemo neozbiljni. Ta serija donosi nam neki novac, a znači nam puno i za reklamu naše zemlje', kaže jedan od Marasovih suradnika.
Neugodna epizoda događa se u trenutku kada se svjetski filmski biznis počeo vraćati u Hrvatsku. Velik poticaj njegovu povratku dao je Zakon o audiovizualnim djelima, koji je izglasan 15. srpnja prošle godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2012. Prema tom zakonu, pravo na financijski poticaj imaju oni koji svoje igrane, animirane i dokumentarne filmove, televizijske filmove i televizijske serije u cijelosti ili djelomično proizvode u Republici Hrvatskoj.

Taj financijski poticaj iznosi 20 posto od ukupnog iznosa troškova za proizvodnju audiovizualnog djela u Republici Hrvatskoj, a isplaćuju se nakon što investitor dokaže da je ta sredstva potrošio.

Očekivanja su bila velika. Tako je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izjavljivao kako, prema njegovoj procjeni, neće proći dugo, a da će se vrijednost međunarodnih projekta popeti do 100 milijuna eura. Zasad stvari ipak ne stoje tako. Vrijednost dogovorenih međunarodnih projekata u ovoj godini kreće se, doznaje Jutarnji, oko 50 milijuna kuna. To, drugim riječima, znači da je u proračunu Ministarstva kulture trebalo rezervirati 10 milijuna kuna za isplatu poticaja stranim filmašima.

Kakvo rješenje može ponuditi Maras?

Trenutačno su u igri, kako doznaje Jutarnji, dva rješenja, a oba će ovisiti o širim okolnostima, odnosno o tome hoće li biti rebalansa ovogodišnjeg proračuna ili neće. Ako se Vlada odluči na rebalans proračuna, taj bi se novac u državnoj blagajni mogao osigurati već u ovoj godini, pa bi i potraživanja filmaša trebala biti razmjerno brzo riješena. Ako, pak, ne bude rebalansa, na isplatu će vjerojatno pričekati sljedeću godinu, pri čemu bi morali dobiti neku vrstu osiguranja od Vlade da će njihov problem biti riješen. Upravo to je ono što HBO traži od Ministarstva kulture. Konačnu odluku donijet će Banski dvori.