inspekcija na terenu

Ministarstvo: Inspekcija provjerava usklađenost Piškornice s okolišnom dozvolom

27.05.2020 u 17:12

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša u srijedu je poručilo da inspekcija provjerava usklađenost rada odlagališta otpada Piškornica s uvjetima okolišne dozvole, reagirajući na tvrdnje udruge "Zelena Piškornica" koja ga proziva da ignorira probleme na tom odlagalištu

Odlagalište Piškornica ima okolišnu dozvolu kojom su jasno propisani uvjeti za obavljanje djelatnosti odlaganja otpada, a koji uključuju i granične vrijednosti emisija onečišćujućih tvari iz postrojenja, program praćenja emisija u okoliš te program praćenja stanja okoliša, priopćilo je Ministarstvo.

Dodalo je da usklađenost rada postrojenja s uvjetima okolišne dozvole provjerava inspekcija zaštite okoliša.

Ministarstvo zaštite okoliša također je priopćilo kako kontinuirano komunicira sa svim općinama i gradovima vezano uz zatvaranja, sanacije i rad odlagališta.

Ministarstvo je time reagiralo na tvrdnje udruge "Zelena Piškornica" da godinama tolerira ekološke incidente i kriminal na odlagalištu otpada Piškornica. 

Ta je udruga ustvrdila da tvrtka Sanacijsko odlagalište Piškornica godinama manipulira količinama otpada i zagađuje okoliš, da je u ljetnim mjesecima prisutan nepodnošljiv smrad i da postoji opasnost od dodatnog zagađenja već zagađenih podzemnih voda.

Nadležne institucije, ponajprije Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kontinuirano ignoriraju taj problem. Posljedica takvog neodgovornog upravljanja i prikazivanja lažnih podataka i činjenica je da nastaju ogromni financijski gubici, koje nitko ne želi elaborirati niti objasniti", upozorava udruga.