ekološki incidenti

Udruga 'Zelena Piškornica' proziva Ministarstvo da ignorira probleme na odlagalištu otpada

27.05.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Udruga 'Zelena Piškornica' prozvala je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša da godinama tolerira ekološke incidente i kriminal na odlagalištu otpada Piškornica

Ustvrdili su da tvrtka Sanacijsko odlagalište Piškornica godinama manipulira količinama otpada i zagađuje okoliš, da je u ljetnim mjesecima prisutan nepodnošljiv smrad i da postoji opasnost od dodatnog zagađenja već zagađenih podzemnih voda, a da nadležne institucije, ponajprije Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kontinuirano ignoriraju taj problem.

Švegović: U Piškornicu se dovozi više otpada nego što se službeno prikazuje

'Posljedica takvog neodgovornog upravljanja i prikazivanja lažnih podataka i činjenica je da nastaju ogromni financijski gubici, koje nitko ne želi elaborirati niti objasniti', upozorili su.

Načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović izvijestio je da su u veljači poslali dopis Piškornici sa zamolbom da naprave snimak dronom, budući da općina kao 10-postotni suvlasnik mora imati uvid u sve podatke, ali da su im to zabranili.

Zbog toga su, kazao je, angažirali tvrtku iz Zagreba čija je 3D analiza pokazala da je na odlagalište dovezeno više otpada nego što je to prikazala tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište i da je riječ o čak 40.000 tona.

'Kada sve sagledamo iz financijskog aspekta, postavlja se pitanje gdje je nestalo gotovo 14 milijuna kuna', rekao je Švegović.

Izvijestio je da je općina Koprivnički Ivanec podnijela prijave USKOK-u zbog sumnji u prijavljene količine otpada na četvrtoj plohi odlagališta Piškornica, a da su te iste materijale proslijedili i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te inspekciji.

Ministarstvo ne reagira, Ćorić je zauzet predizbornom kampanjom

'Iako je problem Piškornice svima poznat, Ministarstvo zaštite okoliša nije u niti jednom trenutku adekvatno reagiralo, iako bi ono trebalo biti prvo na liniji i borbi za zaštitu okoliša. Pitam se što u ovom trenutku radi ministar Tomislav Ćorić i je li prezauzet borbom za stranačke fotelje i predizbornom kampanjom da bi spasio zdravlje naših sugrađana', upitao je Švegović.

Općina Koprivnički Ivanec i udruga 'Zelena Piškornica' godinama organiziraju tribine i prosvjede vezane uz problematiku odlagališta otpada Piškornica, počevši od toga da se na odlagalište dovozi otpad iz četiri županije, iako bi ga trebali dovoziti samo grad Koprivnica i 11 općina.

Predsjednik udruge 'Zelena Piškornica' Ivica Jakupić tvrdi da Uprava Piškornica sanacijskog odlagališta ne vodi niti najmanju brigu o zdravlju stanovnika, bez obzira na njihove uporne apele.

'Tek nakon velikih požara 2016. i 2017., koji su ukazali na neadekvatne uvjete na odlagalištu Piškornica na koje se nekontrolirano dovozi smeće iz raznih dijelova Hrvatske, počele su se raditi analize utjecaja na zrak i vode. Rezultati tih analiza pokazivali su da su podzemne vode zagađene i količine teških metala i arsena daleko veće od dopuštenog. Međutim, do današnjeg dana ništa se nije promijenilo', ustvrdio je Jakupić.