nakon potresa

Ministarstvo: Cilj je pomoći poljoprivrednicima da zadrže stoku

14.01.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Cilj Ministarstva poljoprivrede je osigurati uvjete kako bi poljoprivrednici s potresom pogođenih područja zadržali stoku, primjerice podjelom donirane stočne hrane, izmještanjem stoke te posredovanjem u otkupu pa je do sada Ministarstvo posredovalo u prodaji 114 grla stoke, doznaje se u četvrtak iz resora poljoprivrede.

"Cilj je osigurati sve uvjete poljoprivrednicima za zadržavanje stoke – dijeljenjem donirane stočne hrane koja se osigurava u skladištima u Glini i Petrinji, izmještanjem stoke po potrebi te u konačnici, ukoliko ipak žele prodati stoku, posredovanje u otkupu", odgovorili su iz Ministarstva na Hinin upit imaju li saznanja o pojavi prekupaca stoke na potresom pogođenim područjima, poduzima li se nešto po tom pitanju te razmišlja li se o interventnom otkupu kao mjeri pomoći poljoprivrednicima.

Nedavno su se, naime, u nekim medijima pojavile informacije da su se na potresom stradalim selima na području Sisačko-moslovačke županije selima pojavili nakupci koji nastoje iskoristiti situaciju i nude otkup zemlje i blaga ispod cijene.

U Ministarstvu kažu kako sukladno dojavama s terena, kontaktiraju predstavnike mesne i mliječne industrije sa zamolbom da pomognu u rješavanju problema i to kupnjom tovljenika i junadi te uključivanjem proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl.

"Pri svim ovim kontaktima, Ministarstvo poljoprivrede ne sudjeluju u definiranju cijene između vlasnika - uzgajivača stoke i subjekta u poslovanju s hranom s kojima smo ih povezali", ističu iz resora poljoprivrede.

Kažu i kako su u svim tim razgovorima predstavnici i mesne i mliječne industrije naglasili da će uzgajivačima ponuditi poštene tržišne cijene.

Na isti način te po potrebi poljoprivrednika s potresom pogođenih područja s otkupljivačima posreduje i Uprava za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

Po podacima iz odgovora, Ministarstvo je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke - realiziran je otkup 78 grla svih vrsta stoke (osmero teladi, 22 utovljena juneta, sedam krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i devet janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u idućim danima za 36 grla (14 teladi, 10 junica, devet krava i tri juneta).

U vezi interventnog otkupa, iz Ministarstva ističu kako je "interventan otkup posljednja mjera pomoći u situaciji prouzrokovanoj potresom".

HPK nema informacija o prekupcima 

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su na Hinin upit odgovorili kako nemaju konkretnih informacija o tome da su prekupci koristili situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi ostvarili dodatni profit na ljudima pogođenim elementarnom nepogodom.

"Postoje određene informacije da je nekoliko starijih ljudi prodalo stoku ispod cijene, te napustilo državu/županiju, ali to je njihova osobna odluka i oni se ne misle vratiti živjeti na područje Sisačko-moslavačke županije. Dakle, cijena je bila niža iz razloga hitnosti, a ne zato što je netko htio ostvariti dodatnu korist na ionako pogođenom stanovništvu", ističu iz HPK u odgovoru na upit Hine.

Pritom navode kako se prodaja na gospodarstvima ne može zabraniti, a to bi se eventualno moglo smanjiti osiguravanjem otkupnih mjesta za stoku.

No, podsjećaju i da stočnih sajmova nema već godinama, tako da je prodaja na kućnom pragu jedini mogući oblik prodaje te se nesmetano odvija i dalje.

Iz Komore prenose kako je, po informacijama njihovih članova na terenu, tvrtka Agrivet organizirala otkup teladi za tov u narednim danima, a cijena je 22 kn/kg za žensku telad. 

U Komori drže kako bi cijena teladi za klanje trebala biti nekoliko kuna veća. Cijena varira, ali nema naznaka da je nepoštena, kažu.

Poručuju i kako će se predstavnici HPK koji su na terenu dodatno informirati o eventualnim situacijama s terena koje djeluju nepošteno, uz najavu da će izvijestiti javnost ako bude takvih slučajeva.