Ministarstvo poljoprivrede

Pomoć za domaće životinje i kućne ljubimce s područja pogođenih potresima

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 31.12.2020 15:08
  • Objavljeno 31.12.2020 u 15:08
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede je u stalnom je kontaktu s poljoprivrednicima i u koordinaciji s nadležnim službama na potresom pogođenim područjima, kako bi se osigurala pomoć u zbrinjavanju životinja te distribucija i nabava hrane za životinje, objavili su u četvrtak iz Ministarstva

Navode kako područje Grada Gline i Petrinje ima značajnih oštećenja gospodarskih objekata i obiteljskih kuća te se prikupljanje informacija nastavlja.

Na jučerašnji dan je zbrinuto 13 lešina domaćih životinja vozilima Agroproteinke, a u slučaju potrebe osiguran je prijevoz i smještaj za ukupno 1.400 goveda na farmama u Križevcima, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako ističu, osigurati potrebne količine hrane za stoku i distribuirati je na stradala područja, gdje će se uz pomoć Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, usmjeriti prema potrebitima u najkraćem mogućem roku.

Iz Ministarstva poručuju da će poljoprivrednici sa stradalih područja pomoću mjera iz Programa ruralnog razvoja moći obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete.

  • +12
  • +9

Novo Selo Glinsko: Posljedice jučerašnjeg potresa

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Prijava na natječaj u veljači bit će dodatno pojednostavljena, a proces dobivanja sredstava ubrzan, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Također napominju kako se zbrinjavaju kućni ljubimci u suradnji sa skloništima, udrugama i privremenim udomiteljima. Osigurana je i hrana za životinje gdje je to bilo potrebno te su najavljena buduća ulaganja u obnovu potresom oštećenih objekata ove vrste.

U priopćenju se prenosi izjava ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja je zahvalila svim volonterima, službama, udrugama i veterinarima koje danonoćno rade na zbrinjavanju kućnih ljubimaca i domaćih životinja pogođenih područja.

"Nastavit ćemo ih potpomagati stručnom podrškom, opskrbom i distribucijom hrane za životinje, kao i financijskim sredstvima. I nećemo stati nakon što se sve životinje zbrinu, već ćemo uložiti u obnovu oštećenih skloništa i potpore poljoprivrednicima u svrhu obnove stada i proizvodnih kapaciteta", istaknula je Vučković.

U priopćenju se ističe i kako su veterinarske službe u pripravnosti i građani na područjima Sisačko–moslavačke županije pogođenim potresom u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te sakupljanja lešina se mogu javiti svom veterinaru.

Osim toga, putem skloništa za životinje omogućeno je i zbrinjavanje kućnih ljubimaca s pogođenih područja.

Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu, odnosno kućnom ljubimcu kojem vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je dojaviti skloništima za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute.

Zbrinjavanje kućnih ljubimaca moguće je organizirati na području cijele zemlje, a popis skloništa za životinje dostupan je na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Pozivaju se osobe ili tvrtke koje su u mogućnosti dati donaciju da kontaktiraju skloništa za životinje ili svoje kontakt podatke dostave na adresu veterinarstvo@mps.hr te će oni biti objavljeni na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!