briga za stoku

Podijeljeno 13,7 tona stočne hrane i otvorena skladišta u Petrinji i Glini

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 02.01.2021 16:59
  • Objavljeno 02.01.2021 u 16:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Steve Holroyd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo kako je na potresom pogođenim područjima podijeljeno 13,7 tona sočne hrane te su otvorena dva privremena skladišta za stočnu hranu - u Petrinji i Glini

Savjetnici Uprave za stručnu podršku i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obišli su 66 poljoprivrednih gospodarstava i podijelili 13,7 tona hrane za domaće životinje, istaknuli su iz Ministarstva.

Također, zbrinjavanje svih uginulih domaćih životinja s pogođenog područja sustavno se provodi od 30. prosinca, a dosad je otpremljeno 15 lešina životinja čija su uginuća posljedica potresa.

Prema trenutnim informacijama, s gospodarstava je odlutalo između ostaloga i 15 tovnih bikova i 10 teladi mlađe dobi.

Dva privremena skladišta za stočnu hranu su u funkciji u Petrinji (Petrinja, DIP Žužić, bivša ciglana Petrinja) i Glina (Glina, Jukinačka 106, Komunalac) te se traži lokacija za treće u okolici Siska, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva poručuju kako su poljoprivrednicima na raspolaganju savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i HAPIH-a za potrebe premještanja i osiguranja odgovarajućeg smještaja životno ugroženih domaćih životinja, potrebe za hranom za životinje, kao i potrebne sanacije poljoprivrednih gospodarstava.

Za potrebe intervencije zbog bolesti ili ozljede domaćih životinja i kućnih ljubimaca i za ispisivanje prateće dokumentacije prilikom premještaja domaćih životinja poljoprivrednicima su na raspolaganju veterinarske organizacije.

  • +59
  • +56

Petrinja i okolna sela dan nakon potresa

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu, odnosno kućnom ljubimcu kojem vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je dojaviti skloništima za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute, navode iz Ministarstva.

Dodaju i kako je zbrinjavanje kućnih ljubimaca s navedenih područja moguće organizirati na području cijele zemlje, a popis skloništa za životinje dostupan je na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

Građani koji žele udomiti ili privremeno udomiti kućne ljubimce s potresom stradalih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji mogu se za sve potrebne informacije obratiti skloništima za životinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!