sanacija oštećenja

Ministar Pavić s kardinalom Bozanićem obišao katedralu

29.05.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić obišao je u petak zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor, koji su pretrpjeli velika oštećenja u potresu koji je zadesio Zagreb i okolicu 22. ožujka

S oštećenjima na zagrebačkoj katedrali ministra Pavića upoznali su, uz kardinala Bozanića i mons. Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale te ing. Damir Foretić, projektant obnove Katedrale i nadzorni inženjer, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon obilaska Katedrale ministar Pavić obišao je i Nadbiskupski dvor, a o razmjerima oštećenja govorili su upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak i nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola Boris Blažević.

Kardinal Bozanić je izrazio zahvalnost ministru Paviću na potpori i nastojanjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se pronađu najbolja rješenja potrebna za neposrednu sanaciju Katedrale i Nadbiskupskog dvora u cilju sprječavanja daljnjih oštećenja.

'Zagrebačka katedrala jedinstven je simbol hrvatskog identiteta, ali i spomenik nulte kategorije koji, u liku svoga graditelja Austrijanca Hermana Bollea, otkriva blisku povezanost Zagreba s europskim kulturnim središtima', rekao je kardinal Bozanić. Susretu su uz ministra nazočili i pomoćnica ministra Ana Odak i glavni savjetnik Miroslav Smetiško.