referendumski ciljevi

Ministar Malenica oštro o Mostu: Parazitiraju na temi covid potvrda

08.12.2021 u 10:56

Bionic
Reading

'Vidi se jasan antivakserski stav pokretača referendumske inicijative, stranke Most. Ovo je čisti populizam koji oni trenutačno provode, po meni osobno parazitiraju na temi covid potvrda, igraju se sa životima i zdravljem ljudi. Sve ono što proklamiraju posljednjih nekoliko tjedana zapravo ne ide u smjeru da se bolest spriječi, da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih. Oni iskorištavaju ovu situaciju samo da prikupe što više političkih pristaša', istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući na Hrvatskom radiju

Na pitanje kako pravno izgleda inicijativa za prikupljanje potpisa za referendum kojom bi se ograničile covid potvrde i ima li šanse da se on održi, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u emisiji Hrvatskoga radija 'A sada Vlada' kako misli da referendumsku inicijativu treba promatrati i pravno i politički.

'Kada govorimo o pravnoj dimenziji referenduma, ja mislim da je tu Ustavni sud u svojim odlukama koje je donosio posljednjih godinu i pol, otkad se pojavila kriza zbog covida-19, jasno dao svoje mišljenje o postupcima Stožera civilne zaštite. Ova referendumska inicijativa i njezina pravna dimenzija također su na tragu ovih političkih dimenzija. Pravna dimenzija ide u dva smjera, jedna je izmjena Ustava, dodavanje članku 17. pandemije i epidemije, i u zakonodavnom smjeru to je izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje bi se usporio proces donošenja odluka', rekao je.

'Stožer je tijelo u kojem sjede osobe koje imaju određeno znanje iz područja medicine, zdravstva i epidemiologije, ono donosi balansirane mjere, sve vrijeme uspješno upravlja ovom krizom, a u nekoliko valova krize Stožer je uspješno donosio određene odluke i Ustavni sud je potvrdio da su te odluke utemeljene na Ustavu, na zakonu u sustavu civilne zaštite koji je donesen u skladu s Ustavom, tako da čitava ova pravna dimenzija referendumske inicijative nema smisla', zaključio je Malenica, dodavši kako je dio koji se odnosi na promjenu Ustava besmislen jer je sam Ustavni sud rekao da je Hrvatski sabor taj koji može odlučiti treba li donositi odluke na temelju članka 16. ili članka 17. Ustava, 'tako da ne vidim smisao uvođenja tog dodatka o epidemiji u članak 17.', dodao je.

Kad je riječ o izmjenama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, objasnio je:

'Na izmjene zakona i sankcije koje se uvode tim zakonom treba gledati striktno formalno. Mislim da je zajednički cilj svim ljudima u Republici Hrvatskoj da se smanji broj zaraženih, da se smanji broj umrlih i da ova pandemija što prije prođe. I u tom svjetlu treba gledati ove sve zakonske izmjene. Smisao izmjena je obveza testiranja, smisao je da se sankcioniraju čelnici tijela koji ne provode mjere', objasnio je ministar Malenica za Hrvatski radio.

'Neshvatljivo mi je to da postoje osobe koje ignoriraju odluke Stožera što idu u smjeru zaštite života i zdravlja ljudi. Vjerujem da će po donošenju ovog zakona i njegovim stupanjem na snagu svi čelnici i tijela, sve odgovorne osobe, poštivati zakon i pokazati da su na strani borbe protiv covida, borbe za život i zdravlje ljudi', dodao je.