suradnja sa saveznicima

Krstičević o prijevozu oružja preko Krka: Koristi se hrvatska infrastruktura

04.10.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao pisanje medija da je riječka zračna luka postala logistička baza za velike teretne zrakoplove koji prevoze streljivo i neindentificirane vojne zalihe za potrebe američke vojske i njenih saveznika u ratovima na Bliskom istoku, kazavši da nije baš tako kako se piše, ali da je vrlo bitno da mi kao Hrvatska surađujemo s našim prijateljima i saveznicima

Kazao je da je prije par mjeseci bio u Pentagonu gdje je razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom i podsjetio da je njegov američki kolega tada kazao da je operacija Oluja bila vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smjernice.

'Znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da smo jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministrica obrane Njemačke, bio je prije neki dan ministar obrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i surađujemo, surađujemo s partnerima.

  • +16
Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Jasno je u okviru suradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi', rekao je ministar Krstičević, prenosi N1.

Podsjetimo portal Balkan insight donosio je priču u kojoj se navodi da od travnja u Zračnu luku Rijeka na Krku slijeće veći broj teretnih aviona za potrebe Pentagona koji, navodno, prenose streljivo i neidentificirane vojne potrepštine s područja bivšeg istočnog bloka na ratišta Bliskog istoka. Pobrojali su 14 teretnih letova u posljednjih šest mjeseci, za koje smatraju da vjerojatno prevoze oružje.

Krstičević se u srijedu sastao s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen u Ministarstvu obrane RH, gdje je ministrica imala prilike razgledati naoružanje i vojnu opremu hrvatske proizvodnje, izvijestili su iz MORH-a.

Na sastanku je potvrđena intenzivna i sadržajna obrambena suradnja dviju zemalja, kao i najmjera daljnjeg intenziviranja te suradnje, kako u izgradnji obrambenih sposobnosti i povezivanju obrambenih industrija Hrvatske i Njemačke, tako i u okviru NATO-a i Europske unije.