arheolog amater

Otkrio djelić nacističke nuklearne bombe pa zaradio kaznenu prijavu

26.09.2017 u 21:28

Bionic
Reading

U predgrađu njemačkog grada Oranienburga amaterski arheolog ovih dana detektorom metala otkrio je predmet za koji se vjeruje da je komponenta nacističke nuklearne bombe

Kako piše britanski The Independent, 64-godišnji Bernd Thalmann je tragajući za nacističkim reliktima nedaleko od grada Oranienburga pronašao komponentu koja je nekoć bila dio nacističkog tajnog centra za izradu nuklearnog oružja.

Thalmann je, naime, otprije uvjeren da se blizu Oranienburga nalazilo postrojenje za obogaćivanje plutonija, pa je ovih dana detektorom metala otkrio neobičan predmet koji je ponio kući i o svemu obavijestio policiju.

Ispostavilo se da je metalni predmet ispuštao veliku razinu radijacije te je policija evakuirala stanovnike obližnjih kuća. Predmet je potom smješten u bakreni kontejner i odnesen na daljnje istraživanje.

Arheolog amater nije želio otkriti točnu poziciju otkrića nepoznatog predmeta, a slijedi mu kaznena prijava zbog neovlaštenog posjedovanja radioaktivnih tvari.

Evakuacija nakon pronalaska radioaktivnog predmeta Izvor: Društvene mreže / Autor: Doraemon Music

Nacističko postrojenje za obogaćivanje plutonija u Oranienburgu uništili su saveznici pred kraj Drugog svjetskog rata bacivši 16.000 bombi na njega.

Prema dokumentima otkrivenim u veljači, Adolf Hitler je imao nuklearnu bombu koju je testirao. Bomba je bila na poprilično primitivnoj razini i praktično neupotrebljiva.