NASLJEĐE HLADNOG RATA

Rusija uništila posljednje zalihe kemijskog oružja

27.09.2017 u 17:47

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija za zabranu kemijskog oružja pozdravila je u srijedu uništenje posljednjih zaliha kemijskog oružja u Rusiji, nasljeđa Hladnog rata, i čestitala Moskvi na tome

"Završetak programa nadziranog uništenja kemijskog oružja u Rusiji važna je etapa prema ostvarenju ciljeva Konvencije o kemijskom oružju", ocijenio je glavni direktor OPCW-a, Ahmet Uzumcu, u priopćenju.

"Preostali dio ruskog kemijskog arsenala uništen je u kompleksu za uništenje kemijskog oružja Kizner, u Republici Udmurtiji", navodi organizacija.

Riječ je o "posljednjem od sedam kompleksa za uništenje kemijskog oružja u Rusiji koji je još aktivan", dok je ostalih šest zatvoreno do 2005. do 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će Rusija u srijedu uništiti ukupno 39.967 tona kemijskog oružja. "Posljednje rezerve kemijskog oružja ruskog arsenala bit će danas uništene", rekao je u Moskvi.

"Čestitam Rusiji i svim njezinim stručnjacima koji su sudjelovali u tome na njihovom profesionalizmu i predanosti", poručio je Uzumcu.

Rusija i SAD obvezali su se da će uništiti zalihe kemijskog oružja do travnja 2012. temeljem Konvencije o zabrani kemijskog oružja iz 1997., no taj rok nisu uspjeli ispoštovati.

SAD je odredio novi rok do 2023. za potpuno uništenje svojih zaliha.