TVRDI BALKAN INSIGHT

Pentagon preko Krka šalje oružje u Siriju?

04.10.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Zračna luka Rijeka na Krku postala je neslužbena logistička baza Pentagona, preko koje se dostavlja oružje na Bliski istok, između ostalih, naoružanim skupinama u Siriji koje se bore protiv Islamske države

Portal Balkan Insight donosi priču u kojoj se navodi da od travnja u Zračnu luku Rijeka na Krku slijeće veći broj teretnih aviona koji, navodno, prenose streljivo i neidentificirane vojne potrepštine s područja bivšeg istočnog bloka na ratišta Bliskog istoka. Pobrojali su 14 teretnih letova u posljednjih šest mjeseci, za koje smatraju da vjerojatno prevoze oružje.

Od travnja je 10 letova bilo na relaciji Zračna luka Rijeka - američka baza Al Udeid u Kataru, a posljednji je odletio 25. rujna. 

Pentagon je, prema pisanju ovog portala, prebacio rutu na Krk jer su američke vlasti morale odustati od prijašnjeg pravca preko američkih vojnih baza u Njemačkoj nakon pokrenutih istraga o tome jesu li u takvim operacijama kršeni lokalni zakoni. 

Zračna kontrola na riječkom aerodromu odbila je komentirati teret u avionima, a novinarima na upit nisu htjeli odgovoriti ni nadležni u američkim i hrvatskim institucijama.

 

Prema dokumentima u posjedu novinara, avioni tvrtke Silk Way, koja ima flotu velikih ruskih zrakoplova Iljušin-76, iz Azerbajdžana su na hrvatsku obalu dopremali oružje 'sovjetskog stila' po narudžbi SOCOM-a. 

SOCOM je tajni ogranak američke vojske koji se bavi nabavkom oružja i opreme za 'osjetljive' partnere, navodi se u tekstu.

  • +3
Pripadnici ekstremnih islamskih skupina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia