Ministar obrazovanja

Ministar Fuchs o startu testiranja učenika kod kuće: Danas nakon 12 sati znat ćemo malo više

03.02.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Nije nam u interesu maltretirati djecu, nego je cilj da što više nastave provedu uživo, a planirano je otprilike mjesec dana samotestiranja djece kod kuće. Nakon mjesec dana, ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj, otkrio je, uz ostalo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za Media servis

Na pitanje kada kreće samotestiranje učenika Fuchs je u Intervjuu tjedna Media servisa odgovorio:

'Kada točno? Nadam se za nekoliko dana ili možda idući tjedan. To ćemo vidjeti danas poslije 12 sati, kada bi Robne rezerve trebale otvoriti ponude dobavljača testova, no ne znam što točno piše u ponudama, pa ćemo danas nakon 12 sati znati malo više', poručuje ministar Fuchs.

'Ova odluka je donesena sada, iako o njoj razmišljamo dugo vremena, s osnovnim ciljem, a to je - u potpunosti ukinuti samoizolaciju učenika u školama i da samo oni učenici koji su pozitivni na testovima ostanu kod kuće u izolaciji, a da svi drugi idu u škole', rekao je ministar.

Istaknuo je kako im nije u interesu maltretirati djecu, nego da je cilj da što više nastave provedu uživo. A koliko planiraju provoditi samotestiranje prije nego što ukinu u potpunosti samoizolaciju, odnosno dođu do treće faze plana?

'Mislimo da će samotestiranje djece kod kuće trajati otprilike mjesec dana. Nakon mjesec dana, ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj', objasnio je Fuchs za Media servis.

To je ekipa koja radi bunt i protest, a ne znaju protiv čega

Komentirajući prosvjede ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa sloganom - Ne dirajte nam djecu, rekao je da oni vjerojatno recikliraju jedan te isti transparent. 'Čim se pojavi neka mjera, odmah viču 'Ne dirajte nam djecu!', a nitko ne dira djecu. To je ekipa koja radi bunt i protest, a ne znaju protiv čega protestiraju do kraja. Ponavljam, nitko djecu neće dirati, već to isključivo čini za njihovo dobro', rekao je Fuchs.

Na pitanje postoji li mogućnost da drugi resori slijede njihov primjer i je li razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem oko sličnog plana za zdravstvo, odgovorio je: 'Ne u ovoj mjeri zato što je zdravstvo ipak nešto drugačije nego što je to obrazovanje. I jedan i drugi sustav imaju svoje specifičnosti. Uglavnom radimo s razredima i institucijama u koje dolazi đaci i nastavnici, a bolnice rade s pacijentima, tako da je to zbilja nešto malo drugačije.'

  • +5
Cijepljenje djece / Ilustrativna galerija Izvor: EPA / Autor: HOMEM DE GOUVEIA