covid u školama

Fuchs otkrio koliko košta operacija testiranja djece te precizirao: Testirat će se kratkim štapićima do pola nosa

27.01.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće - ukidanje samoizolacije. 'Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu', kazao je. Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji

'Službe na terenu to više ne mogu pratiti', poručio je Fuchs, dodajući da sukladno stanju u općoj populaciji rastu i brojevi u školama.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/PIXSELL

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju.

Ministar Radovan Fuchs komentirao novu mjeru testiranja učenika Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Mislimo da je to dobar sistem i način, da smo time omogućili djeci da pohađaju školu. Rasteretit ćemo roditelje koji su imali obavezu čuvanja djece kod kuće. To su brzi antigenski testovi s kratkim, malim štapićima, idu do polovice nosa', rekao je Fuchs.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

'Registrirali smo slučajeve da su slali djecu u školu i pod temperaturom, a to je na štetu djece i sramotu roditelja', rekao je Fuchs, odgovarajući na pitanje kako će se provjeravati eventualne prijevare i slanje pozitivne djece u školu. Rješenja zapravo nema, ići će se na povjerenje, a velika većina roditelja poštovat će pravila, uvjeren je ministar.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i 'bitno manje'.

  • +3
Testiranje u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ranije su poručili da bi se učenici testirali na tjednoj bazi, ponedjeljkom prije nastave, a tome će prethoditi distribucija oko 2,8 milijuna testova (mjesečna zaliha) na adrese 1300 matičnih i oko 1100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja, učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u bilježnicama, uz naznaku 'negativan test', kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u Ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u Ministarstvu.