covid u školama

Fuchs otkrio koliko košta operacija testiranja djece te precizirao: Testirat će se kratkim štapićima do pola nosa

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 27.01.2022 14:50
  • Objavljeno 27.01.2022 u 11:54
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće - ukidanje samoizolacije. 'Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu', kazao je. Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji

'Službe na terenu to više ne mogu pratiti', poručio je Fuchs, dodajući da sukladno stanju u općoj populaciji rastu i brojevi u školama.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/PIXSELL

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju.

  • +1

Ministar Radovan Fuchs komentirao novu mjeru testiranja učenika

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Mislimo da je to dobar sistem i način, da smo time omogućili djeci da pohađaju školu. Rasteretit ćemo roditelje koji su imali obavezu čuvanja djece kod kuće. To su brzi antigenski testovi s kratkim, malim štapićima, idu do polovice nosa', rekao je Fuchs.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

'Registrirali smo slučajeve da su slali djecu u školu i pod temperaturom, a to je na štetu djece i sramotu roditelja', rekao je Fuchs, odgovarajući na pitanje kako će se provjeravati eventualne prijevare i slanje pozitivne djece u školu. Rješenja zapravo nema, ići će se na povjerenje, a velika većina roditelja poštovat će pravila, uvjeren je ministar.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i 'bitno manje'.

  • +3

Testiranje u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ranije su poručili da bi se učenici testirali na tjednoj bazi, ponedjeljkom prije nastave, a tome će prethoditi distribucija oko 2,8 milijuna testova (mjesečna zaliha) na adrese 1300 matičnih i oko 1100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja, učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u bilježnicama, uz naznaku 'negativan test', kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u Ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u Ministarstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!