KARAMARKO O PROSLAVI OLUJE

'Mimohod možemo organizirati za 5 godina, kada HDZ preuzme vlast'

15.04.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Ako je suditi po medijskim napisima, dogovor o organizaciji proslave Oluje ponovno se zakomplicirao. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predložila je da se osnuje državni odbor za organizaciju, no u Vladi navodno tome nisu skloni. Što misli o tome, novinari su u Saboru upitali i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka

'Nisam uključen u te dogovore i nemam mogućnost odlučivati ni sudjelovati u organizaciji, ali ostat ću kod svog stava - ja sam za to da se proslava održi u Kninu iz čitavog niza razloga; jedan je taj da su ljudi navikli, zato što je Knin doista mjesto i oslobađanja naše domovine i pobjede nad okupatorom, a s druge strane, organizirati mimohod u Zagrebu poskupljuje čitavu stvar. Kad svi govore da trebamo štedjeti, da trebamo biti skromni, smatram da to ove godine ne bismo trebali raditi. Toplo se nadam da ćemo, kad mi dođemo na vlast, izvući Hrvatsku iz gospodarskih neprilika i kad bude 25. godišnjica, moći ćemo imati nekakvu paradu u Zagrebu i paralelno proslavu u Kninu', kazao je Karamarko novinarima u Saboru.

Na upit zašto se baš sada želi mimohod, Karamarko je rekao: 'Ne bih ulazio u spekulacije koje kolaju - da je nekog strah od nekih reakcija itd. Ne bih se time bavio, budimo benevolentni pa kažimo da neki doista žele da 20. godišnjica možda bude obilježena na drugačiji način nego što se to obilježava svake godine. Međutim još uvijek nije vrijeme za to, iako štujem 20 godina, ali mislim da je volja većine branitelja i građana da to ostane onako kako je do sada bilo', rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a jučer je obavio razgovor s predsjednicom Grabar Kitarović. Iako je već rekao što misli o nedolasku premijera Milanovića na konzultacije, novinari su ga upitali i što kaže na činjenicu da ni Hrvatski laburisti neće doći.

'Naravno da treba ići kod predsjednice, a ona iskazuje nevjerojatan interes za probleme građana i to treba cijeniti, odazvati se i popričati. I ja sam bio gore nešto dulje od pola sata. Svaka stranka ima svoje poglede na situaciju, a moguće je da neki imaju program i ne mogu doći u dogovoreno vrijeme, no ne vidim razloga da se izbjegava predsjednicu; to nije dobro', rekao je Karamarko.

Karamarko se osvrnuo i na mjere za smanjenje deficita koje do 21. travnja Hrvatska mora predložiti Europskoj komisiji.

'Cijelo vrijeme govorimo o posljedicama, a nikako da pokrenemo proizvodnju i povećamo broj radnih mjesta i potrošnju. Mislim da je malo učinjeno i ne vidim korisne investicije o kojima se govori. Očito samo ovi letargični ministri, koji su danas sjedili ovdje, vide nešto, kao što smo vidjeli i neistine o deficitu. Mislim da nije dovoljno učinjeno na investicijama te potpori malom i srednjem poduzetništvu. Možemo štedjeti, a na kraju nećemo imati od čega štedjeti', rekao je Karamarko.