OPTIMISTIČNA PROGNOZA

Mimica: 'U EU-u smo sredinom 2012.'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 14:29
  • Objavljeno 23.07.2010 u 14:29
Hannes Swoboda i Neven Mimica

Hannes Swoboda i Neven Mimica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica izjavio je u petak u Sarajevu da će Hrvatska punopravnom članicom Europske unije najvjerojatnije postati sredinom 2012. godine istaknuvši pritom da je to činjenica koja će pozitivno utjecati na stanje u cijeloj regiji

'Najbolji scenarij koji se može predvidjeti je da ćemo do ožujka 2011. dovršiti pregovore i nakon toga potpisati sporazum o pridruživanju EU-u. Nakon toga slijedi proces ratifikacije u zemljama-članicama koji može trajati do godinu i pol, no mi se nadamo i kraćem razdoblju. Sredinom 2012. Hrvatska može očekivati punopravno članstvo u Uniji', kazao je Mimica na predavanju koje održao zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine i članovima akademske zajednice u toj zemlji.

Govoreći u svojstvu predsjednika saborskog Odbora za europske integracije, Mimica je istaknuo da je za Hrvatsku bila iznimno važna puna suglasnost svih parlamentarnih stranaka o europskim vrijednostima, što je o osiguralo da se u razdoblju od deset godina donese više od 500 zakona kojima se prilagođava europskim standardima.

Mimica je ocijenio da je pridruživanje EU-u korisno prije svega za države-aspirantice na članstvo jer one time mijenjaju unutarnji ustroj i provode reforme koje donose dobrobit svima.

'To je proces stvaranja boljeg života u boljoj državi', kazao je Mimica dodajući da je članstvo u EU-u najbolji jamac svake vrste stabilnosti.

Hrvatska, po njegovim riječima, upravo stoga drži da i sve druge zemlje regije trebaju postati članice Unije.

'Sam ulazak u EU za Hrvatsku nije kraj procesa. Kraj će biti tek kada sve druge zemlje okruženja postanu članice jer je to jamac stabilnosti cijele regije', izjavio je Mimica.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora najavio je punu potporu svim susjednim zemljama u njihovim nastojanjima da se priključe Uniji.

Istaknuo je da Hrvatska ni u kojem slučaju neće postupati 'kao neki njezini susjedi' koji su zbog neriješenih bilateralnih pitanja pokušavali blokirati njezine pregovore s Unijom.

'Takve ćemo probleme rješavati isključivo u bilateralnim kontaktima, a nikako nećemo uvjetovati europske integracije', kazao je Mimica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi