ULAZAK U EU

Mimica postaje član europske vlade?

10.12.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica će postati prvi hrvatski član Europske komisije, tportalu je potvrdio visoki izvor

Ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, plan je da Mimica postane hrvatski predstavnik u Komisiji. EK je vlada EU i jedan od njezina tri politička stupa, zajedno s Vijećem Europske unije i Europskim parlamentom. Svaka članica Europske unije imenuje svojeg predstavnika, a prema svemu sudeći, Mimica će biti naš.

Iako odluku o tome donosi predsjednik EK, već se vode neformalni razgovori o resoru koji bi Mimica mogao preuzeti u Komisiji. U optjecaju su dvije varijante, piše Jutarnji.hr

Prema prvoj, navodno je nedavno u Vladi spomenuto da bi hrvatski predstavnik mogao aplicirati za resor Višejezičnost koji je prilično važan s obzirom na to da se u EU govore brojni jezici. No u Ministarstvu vanjskih poslova prevladava stav da bi Mimica, koji se znatan dio karijere bavio gospodarskim pitanjima, trebao preuzeti neki od ekonomskih resora kao što su Unutarnje tržište i usluge, Oporezivanje i carinska unija ili Zapošljavanje, opći poslovi i jednakost.

Ovo su spekulacije jer se konačna odluka donosi u Europskoj komisiji, a ne u hrvatskoj Vladi.
Kada se radi o resoru uz koji se povezuje Mimica, trenutačno je ciparska predstavnica Androulla Vasiliou, članica Komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i obrazovanje, dok je između 2004. i 2009. tu dužnost obnašao Jan Figel iz Slovačke.

Neven Mimica je već godinama u vrhu domaće politike, ali on je više stručnjak za pitanja gospodarstva i administracije nego klasični političar. Zahvaljujući tome, bio je jedan od najbližih suradnika Ivice Račana, a posljednjih godina i Zorana Milanovića.