bit će za plaće

Milinović furiozno došao u Zagreb pa nakon sastanka u Vladi izašao zadovoljan. Čime su ga primirili?

13.06.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Nakon što je u četvrtak peti put odgođena sjednica ličko-senjske Županijske skupštine, na kojoj je trebalo izglasati županijski proračun, župan Darko Milinović nezadovoljan jer se 'bez proračuna ne mogu isplatiti plaće', krenuo je prema Zagrebu te će tražiti sastanak s premijerom. U Vladi su ga primili premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević te su našli rješenje za isplatu plaća

'Čekam dokument kojim će mi potvrditi da ne kršim zakon ako isplatim plaću. Nadam se da će sutra biti isplaćena plaća za 260 ljudi. Zahvalan sam premijeru, saslušao me i našli smo rješenje na dobrobit građana', kazao je Milinović po izlasku iz Vlade.

Ministar Lovro Kuščević kazao je nakon sastanka kako 'sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, župan može donijeti odluku o isplati plaća'.

'Ne idem iz Zagreba dok ne riješim problem, kampirat ću ovdje ako treba dok ne dobijem uvjerenje da smijem uplatiti plaće, da ne kršim zakon', rekao je Milinović po dolasku na Markov trg.

  • +6
Darko Milinović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne molim nikoga da donese proračun, proračun je najbolji mogući. Ja samo hoću službeno dokument da kad i ako isplatim plaću, da ne kršim zakon. Ja nemam dokument na osnovu kojega mogu to učiniti', kazao je.

Milinovića će, doznajemo, primiti premijer Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević.

'Idem u Vladu i tražit ću sastanak s premijerom Plenkovićem', rekao je Milinović Hini dodajući da nikakvo obrazloženje odgode sjednice nije dobio.

Požalio se i kako ga predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić o tome uopće nije obavijestio kao i da je 'za odgodu saznao iz drugih izvora'.

Hina je pak obavijest o odgodi dobila prijepodne iz tajništva Županije, no također bez obrazloženja, a sam Kustić nije odgovarao na telefonske pozive.

Ne usvoji li se Milinovićev prijedlog županijskog Proračuna do 10. srpnja, raspušta se Županijska skupština, nakon čega slijede novi izbori, no ovoga puta ne biraju se samo vijećnici Županijske skupštine već se bira i župan.

  • +13
Darko Milinović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Milinović i Kustić su i kod prethodne odgode iskazali suprotne stavove o funkcioniranju Županije, jer dok je za Kustića 'sve u redu', Milinović tvrdi da je županija u blokadi poslovanja u tehničkom smislu ispunjavanja obveza prema raznim korisnicima sredstava.

Milinović tome dodaje i stavku od 97 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uračunatu u njegov proračun, a koja će ostati neostvarena ako on ne prođe. Mediji nagađaju kako je u pozadini priče o krizi vlasti u Lici pokušaj rušenja odbjeglog HDZ-ovca Darka Miliniovića.