strateški partner

Miletić: O interesu kineskih kompanija za brodogradnju premijera sam upoznao još u rujnu prošle godine

11.04.2019 u 15:24

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je u četvrtak, komentirajući najave o interesu Kineza da budu strateški partneri za Uljanik grupu, o čemu bi se s predstavnicima kineskoga državnog brodogradilišta (China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) trebalo razgovarati u utorak, 16. travnja, da je on to predlagao premijeru Andreju Plenkoviću još u rujnu prošle godine jer zna da su kineske kompanije zainteresirane za ulaganje u brodogradnju budući da je to jedna od deset strateških grana njihova gospodarstva

'Prije svega držim da ono što su i do sada Grad Pula i Istarska županija zastupali je naša želja i zahtjev da se brodograđevna djelatnost i industrijska proizvodnja očuvaju i da hrvatska brodogradnja ima budućnost. Glede potencijalnih strateških partnera iz Kine, vidimo da je Kina, odnosno istočna Azija, de facto od Europe preuzela izgradnju klasičnih brodova u zadnjih deset godina, da je to jedna od najjačih ekonomija koja ima iznimno razvijenu brodogradnju i da brodogradnja spada u njihovih deset strateških djelatnosti', rekao je za Hinu Boris Miletić.

Ako postoji interes i financijska komponenta nužna za program restrukturiranja, što znači opstanak Uljanika i brodogradnje u Puli i Rijeci, dodao je Miletić, normalno je da Grad Pula i Istarska županija takvu odluku pozdravljaju.

'Nama je cilj očuvati brodogradnju, sačuvati čim više radnih mjesta unutar brodogradnje, i držim da ono što je za Hrvatsku pozitivno je očuvanje ove zadnje velike industrije koja u našoj državi postoji. To je upravo brodogradnja koja zapošljava veliki broj ljudi, a primjeri iz okruženja, poput Monfalconea i Fincantierija, govore u prilog tome da brodogradnja može biti profitabilna ako je vodi sposobna uprava, a država vrši nadzor, što je i njezina funkcija', ustvrdio je pulski gradonačelnik.

On je podsjetio kako Istarska županija i Grad Pula godinama surađuju s kineskim pokrajinama i gradovima te da je prije dvije godine u Areni održana svečanost u povodu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Narodne Republike Kine u povodu njihova nacionalnog dana te da je Pula prije sedam mjeseci potpisala sporazum o tehnološkoj suradnji sa svjetskim IT gigantom Huaweijem.

'Drago nam je da je i Hrvatska nakon sedam mjeseci to učinila', poručio je Miletić.

Komentirajući izjave dugogodišnjeg predsjednika Uprave Uljanika Karla Radolovića, koji se nakon višegodišnje šutnje oglasio u dnevnom tisku o stanju u pulskom brodogradilištu te rekao kako se 'politika nikad nije miješala u poslovanje i kadroviranje u Uljaniku', Miletić je ustvrdio kako 'istina uvijek dođe na vidjelo'.

'To je ono što cijelo vrijeme kao lokalna zajednica tvrdimo. Definitivno su sve maske pale i sve se zna, odnosno zna se tko odlučuje o hrvatskoj brodogradnji, te da to zbog naših ograničenih ovlasti nije razina lokalne ili regionalne samouprave već je to upravo odluka Vlade', poručio je Miletić i dodao kako je Karlo Radolović nedvojbeni autoritet u hrvatskoj brodogradnji, i u Uljaniku, čovjek koji je 26 godina bio na čelu pulskog brodogradilišta čija bi pomoć, znanje i iskustvo moglo pomoći i pulskoj brodogradnji i hrvatskome gospodarstvu.

'Svatko tko razmišlja o budućnosti i želi dobro ovoj zemlji koristit će ta znanja koja je Radolović dugi niz godina akumulirao upravo svojim radom u brodogradnji', zaključio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.