POSJET ZAGREBU

Li na Pantovčaku, iza kulisa posjeta kineskog megaizaslanstva procurilo: Zanimaju ih mlijeko, meso, riječka luka, ali i Uljanik!

10.04.2019 u 10:27

Bionic
Reading

Hrvatska i Kina otvorile su u srijedu novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, nakon razgovora dvojice premijera koji su ih ocijenili "plodonosnom prekretnicom". Dvadeset i sedam godina od uspostave diplomatskih odnosa, Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu EU-a i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda, posebno poljoprivrednih. Kineski premijer Li Keqiang pozvao je Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, a Zagreb i Peking potpisali su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su Kinezi u Banskim dvorima izrazili interes za čak četiri gospodarska segmenta suradnje s Hrvatskom. Uz koncesiju za izgradnju i upravljanje nizinskom prugom na trasi Rijeka - Zagreb, zainteresirani su i za koncesiju za kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali u luci Rijeka. Također, izrazili su interes da budu strateški partner Uljanik grupe, o čemu će 16. travnja u Zagrebu voditi razgovore predstavnici kineskog brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Industry Corporation, kako je rekao ministar gospodarstva Darko Horvat.

Najavljeno je i da će uz izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, oko čega je već potpisan protokol, početi procedura za omogućavanje izvoza hrvatskog mesa i mesnih proizvoda u Kinu.

Jačanje suradnje s Huaweijem

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweia.

  • +4
izjave nakon sastanka Andreja Plenkovića i Li Keqianga Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

"Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu", izjavio je kineski premijer Li Keqiang nakon razgovora s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem. Prvi predsjednik kineske vlade koji je posjetio Hrvatsku rekao je da je na prijemu u utorak navečer kušao hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode.

"Ja sam u njima uživao, naravno svi Kinezi imaju istu želju", dodao je.

Dijamantno razdoblje

Pozvao je vladu da za kineske turiste pripremi i više specijaliziranih turističkih proizvoda, a "oni će to kupovati i nositi kući". "Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je premijer drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

  • +17
Razmjena poklona Andreja Plenkovića i Li Keqianga Izvor: Pixsell / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Kineski premijer Li Keqiang u pratnji 250 političara i gospodarstvenika u utorak je stigao u posjet Hrvatskoj. Nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, delegacije su razmijenile poklone, a potom se uputili u Klovićeve dvore na otvorenje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma te otvorenje izložbe "Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život" iz Nacionalnog muzeja Kine. Na ručak su otišli u hotel Esplanade, nakon čega su otišli na Pantovčak, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

  • +2
Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i kineskog premijera Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Li je u misiji jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt "Jedan pojas, jedan put". Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lia s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine.

Razmjena poklona u 'biseru Jadrana i Mediterana'

Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

"Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana", rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava.

Premijeri su potom razmijenili poklone: Li Keqijang je Plenkoviću darovao košarkašku loptu, dok je hrvatski premijer kineskom kolegi poklonio bicikl Greyp.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je ovo već šesti susret s kineskim kolegom otkako je on na čelu Vlade RH.

'Usvojili smo zajedničku izjavu koja treba pojačiti suradnju svih naših resora, a posebno gospodarsku suradnju', kazao je Plenković.

Istaknuo je zadvoljstvo razgovorima s kineskim premijerom u nizu sektora i smatra da je ovaj posjet od prekretničkog značaja za odnose dviju zemalja.

'Posebno sam zadovoljan što postoji veliki interes za poslovni forum u Dubrovniku', kazao je Plenković i dodao da se posebno veseli suradnji u području turizma i kulture te suradnji malih i srednjih poduzeća.

  • +18
Hrvatski i kineski premijer u Klovićevim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Li Keqiang naveo je kako mu je iznimno drago biti u zemlji tisuću otoka u koju donosi pozdrave kineskog naroda te da je Hrvatska prošle gdone na SP-u u nogometu imala najmanje pola milijarde navijača.

Razgovore je nazvao plodonosnima rekavši kako je potrebno jačati suradnju i razvojne strategije hrvatske strane.

'Spremni smo produbiti suradnju u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom', rekao je kineski premijer.

  • +6
Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, primio je kineskog premijera Li Keqiang Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

poziv kineskom kolegi

Li kod Jandrokovića

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i kineski premijer Li Keqiang ocijenili su da će bilateralni sporazumi između dviju država konkretizirati i ojačati suradnju u nizu područja, kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, sport, znanost i kultura. Kineski premijer naglasio je kako Sabor ima bitnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i produbljivanju međusobnog razumijevanja Hrvatske i Kine. Istaknuo je važnost koju redoviti politički dijalog i razmjena posjeta na svim razinama između Hrvatskog sabora i Svekineskog narodnog kongresa igraju u izgradnji ukupnih odnosa dviju zemalja. Predsjednik Sabora iskoristio je prigodu da pozove predsjedavajućeg Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshua u posjet Hrvatskoj.

Na sastanku je naglašena i uloga koju Hrvatska može imati u odnosima Kine i Europske unije.

 

Naglasio je i kako kineski turisti vole hrvatske proizvode, te kako ih treba pripremiti više.

Dvojica čelnika bila su na otvaranju izložbe "Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom" u Klovićevim dvorima, kojom je počela kinesko-hrvatska godina kulture i turizma i uključit će niz bilateralnih manifestacija u obje zemlje.

  • +14
Razmjena potpisanih memoranduma i protokola Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Čim sam stupio na tlo Hrvatske, osjetio sam šarmatnu civilizaciju i divno gostoprimstvo, kazao je Li tom prilikom, a prenosi N1.

'Naša suradnja nije Game of Thrones, već istinska suradnja za boljitak', kazao je kineski premijer govoreći o odlasku na summit u Dubrovnik gdje je snimana popularna serija.

Li je rekao da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, "čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli", kao i uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Njihov uspjeh gledalo je pola milijarde Kineza, pa se može reći da najviše navijača imate u Kini", našalio se.

Ručak u Esplanadi

Nakon Klovićevih dvora, premijeri Plenković i Kequiang stigli su u hotel Esplanade na svečani ručak koji je započeo zdravicom.

Visokim gostima poslužena je pašteta od prepelice u marmeladi od rajčice, teleći file u umaku od goruščice i štrukli.

Li Keqiang i Andrej Plenković fotografirali se ispred crkve sv. Marka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Hrvatska i Kina potpisali su u srijedu nekoliko gospodarskih ugovora, uključujući o željezničkoj infarstrukturi i poljoprivredi.

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta.

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, rekao je uoči Lijeva dolaska premijer Andrej Plenković. Potpisani sporazumi odnose se na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Godišnja trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura, daleko u korist Kine. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 250.000 turista.

Susret Andreja Plenkovića i Li Keqijanga Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.