još nema rješenja

Cerovac u pismu poslanom premijeru pozvao da se radnicima isplate plaće i završi priča o Uljaniku

08.04.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izvijestio je u ponedjeljak da je premijeru i Vladi poslao još jedno pismo kao 'posljednji vapaj gladnih radnika' Uljanikovih društava i '3. maja' u kojem ih poziva da se 'dogovori isplata plaća radnicima i time završi priča o Uljaniku'

'Sindikatima i radnicima dosta je praznih obećanja. Dok se igraju igre, prepucavaju političke stranke, dokazuje tko je pametniji, a tko pravedniji, radnici Uljanikovih društava i '3. maja' krenuli su u osmi mjesec za koji je nepoznato postoji li nada za isplatu plaća. Zar postoji još koja zemlja u svijetu u kojoj se ovako pristupa rješenjima? Zar nije Hrvatska dio Europske unije', upitao je Cerovac premijera u pismu.

Podsjetio je kako je Ustavom zajamčeno pravo na rad i plaću te je ocijenio kako to pravilo 'očito ne vrijedi za radnike Uljanikovih društava'. Cerovac smatra kako 'priča o Uljaniku i '3. maju' mora biti riješena do kraja ovoga tjedna' jer radnici ne žele dodatne troškove koji će opteretiti državni proračun.

'Zasebni razgovori koji se vode u ministarstvima, kako mi vidimo, imaju za namjeru razjediniti radnike Uljanikovih društava i hrvatske građane', ocijenio je u pismu.

Poručio je da Jadranski sindikat više ne podupire nikakve dogovore ministarstava s pojedincima iz Uljanika.

Godinu i pol dana, koliko je prošlo od upoznavanja Vlade s financijskim problemima Uljanika, dogovoreni učinci nisu dali pozitivan rezultat, već su najave ministarstva o mogućim rješenjima dovele radnike Uljanikovih društava u zabludu kako se nešto rješava u interesu brodogradnje i radnika, stoji u pismu Jadranskog sindikata poslanom premijeru Plenkoviću.

Dodaje se kako radnici ne traže milostinju, nego dogovor uz poruku da taj sindikat ne podupire više nikakve dogovore ministarstava s pojedincima iz Uljanika.

'Dakle, tražimo da se smanje troškovi koji će opteretiti državni proračun uz dogovor o podmirivanju svih dugova radnicima Uljanikovih društava i '3. maja' uz dogovor o visini otpremnine i njezine isplate', ističe se u pismu i dodaje kako žele da se isplata dogovori sljedećih dana i time završi priča o Uljaniku.

'Spremni smo već sutra dogovoriti rješenje, nemojte dopustiti da se zbog nečinjenja stvore dodatni troškovi', ističe predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u pismu poslanom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.