ZAHVALIO se NA POVJERENJU

Milat dao ostavku zbog 'makinacija' u izboru novih čelnika kurikularne reforme

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 23.05.2017 12:16
  • Objavljeno 23.05.2017 u 11:33
Josip Milat

Josip Milat

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Profesor Josip Milat podnio je u utorak ostavku na članstvo u Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije, dan nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić na prijedlog Povjerenstva imenovao voditeljicu i sedmero članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS). Milat otkriva, između ostalog, da su članovi Povjerenstva tek dva sata prije sjednice dobili mogućnost uvida u biografije 11 prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a

Voditeljicom ERS-a imenovana je Jasminka Buljan Culej, a izabrana je između 11 kandidata, među kojima je bio i bivši voditelj te skupine Boris Jokić. Novi članovi ERS-a su Gordana Lešin, Dubravka Brezak Stamać, Sonja Rupčić Petelinc, Robert Kuhar, Mirko Ruščić, Ružica Vuk i Loretana Farkaš, dok će za pet još nepopunjenih mjesta Ministarstvo ponoviti javni natječaj. Podsjetimo, na javni natječaj za voditelja i 12 članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme prijavila su se čak 123 kandidata.

Josip Milat upozorava da je izbor voditeljice i članova ERS-a rezultat proceduralnih makinacija i da se o prijedlogu uže skupine, koja je po svojoj savjesti, mada ne i jednoglasno, predložila voditelja, glasovalo javno po načelu 'uzmi ili ostavi'. 'Mogućnost uvida u dokumentaciju, i to samo za 11 prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a, članovi Povjerenstva imali su samo dva sata prije sjednice', navodi Milat u priopćenju za javnost, dodajući da je on iskoristio tu mogućnost.

Isto je učinio i Vedran Mornar, bivši ministar znanosti i također član Povjerenstva, koji je za tportal u ponedjeljak rekao kako smatra da je Boris Jokić bio bolji kandidat od Buljan Culej, ali da je 'očito to da u društvu prevladavaju konzervativne struje'.

Uglavnom, Milat konstatira da je nakon obavljenog izbora voditelja ustvrdio da ne može glasovati o prijedlogu za 12 članova ERS-a jer od predloženih poznaje dvoje i za njih ne može glasovati, a ostalih deset ne poznaje.

'Rezultati su poznati. Iako je dnevnim redom bilo predviđeno da se raspravi o primjedbama brojnih institucija koje su uključene u provedbu logikom stvari, na prijedlog Akcijskog plana, a očekivao sam da će biti rasprava i o navodima iz mog pisma, predsjednica je nakon više od dva sata rasprave o izboru voditelja i članova ERS-a prekinula sjednicu s najavom nastavka rada u naknadno utvrđenom terminu', otkrio je Milat, dodavši da nakon svega ne vidi valjanog, a još manje opravdanog razloga za sudjelovanjem u daljnjem radu Povjerenstva.

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Zahvalio je Milat brojnim kolegama koji su mu i prilikom imenovanja i tijekom rada izražavali podršku za rad u Povjerenstvu.

'Ne želeći razočarati njih, ali ni sve one koji znaju za moje radne, stručne, znanstvene i pedagoške kompetencije, želim ostati dosljedan sebi i svojim načelima. Upravo zbog tih načela, a ne zato što me netko za to proziva, podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije', napisao je Milat.

Zahvalio se i ministru Barišiću i posebno premijeru Andreju Plenkoviću na povjerenju koje su mu dali imenovanjem u Povjerenstvo. 'Žao mi je ako sam ih razočarao, ali za utjehu, volio bih da sam imao mogućnost ne razočarati ih', zaključio je Milat, otkrivši da se u nekoliko navrata pisano obraćao članovima Povjerenstva, ali bez odjeka.

Dokument: "Pismo Josipa Milata"

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!