EKSPERTNA RADNA SKUPINA

Na natječaj za voditelja i 12 članova za provedbu kurikularne reforme prijavilo se 123 kandidata, imena tek u utorak

26.04.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Na javni natječaj za voditelja i 12 članova Ekspertne radne skupine (ERS) srijedu u za provedbu kurikularne reforme prijavilo se 123 kandidata, a njihova će se imena znati u idući utorak kada uže povjerenstvo otvori prijave, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u emisiji Hrvatskoga radija "A sada vlada"

Velik broj prijavljenih, dodao je ministar, potvrdio je kvalitetu ovoga natječaja te pokazao da ima velik broj zainteresiranih stručnjaka koji misle da mogu dati svoj prinos reformi. On govori i o velikom zanimanju javnosti, akademske i znanstvene zajednice te struke za uspješnu provedbu reforme, ali i o velikoj energiji koja je uložena u taj proces.

Ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme dalje će razrađivati dosad izrađene dokumente koji su u raspravi te se očekuje, rekao je Barišić, kako bi svi ili barem dio kurikula mogli ući u primjenu od školske godine 2018./2019.

Imena prijavljenih kandidata za voditelja i članove skupina znat će se u utorak kada uže peteročlano povjerenstvo otvori prijave, a rezultati bi trebali biti objavljeni u roku od 30 dana nakon završetka natječaja.

Ministar znanosti i obrazovanja potvrdio je da se od sljedeće školske godine vraća zaključivanje ocjena na polugodištu, s obzirom na velik broj primjedaba na ukidanje ocjena i nepodijeljen stav stručne javnosti da se ono treba vratiti.

Osim toga, najavio je da će za studente od listopada, odnosno od početka nove akademske godine biti raspisan natječaj za gotovo dvostruko veći broj stipendija nego do sada. Uz dosadašnjih 5400 stipendija iz socio-ekonomske kategorije, sada je iz europskog socijalnog fonda u sljedećih pet godina na raspolaganju još 4500 stipendija, a za motivaciju upisivanja i podizanje kvalitete studija sa STEM područja predviđeno je još po tri tisuće stipendija na godinu.

 Ukupan broj stipendija tako je više nego udvostručen te umjesto dosadašnjih šest do sedam tisuća imamo više do 13 tisuća stipendija koje iznose po tisuću kuna, što odgovara dosadašnjim ukupnim zahtjevima za stipendije, istaknuo je ministar Barišić.