VEĆ DOBIO 20 GODINA ZA RATNI ZLOČIN

Milanu Španoviću ponovno će se suditi

20.08.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske dopustio je obnovu procesa Milanu Španoviću, koji je u srijedu, 19. kolovoza, izručen Hrvatskoj i smješten u zatvor u Sisku. Španović tvrdi da je nevin, a iz zatvora će biti premješten u pritvor

Posljednjih osam godina Španović je živio u mjestu Carshalton u VelikojBritaniji, a njegov identitet otkriven je nakon što je u listopadu2006. godine počinio krađu u trgovini u Suttonu, kada je britanskapolicija otkrila da je za njim Republika Hrvatska raspisala međunarodnutjeralicu, te se otada vodi postupak za njegovo izručenje predbritanskim pravosuđem.

Otkako je iz Hrvatske stigao zahtjev za njegovimizručenjem, Španović je živio pod posebnim režimom, pod stalnompolicijskom kontrolom, a nosio je i posebnu narukvicu.

Prema rješenju Vrhovnog suda, Španović više ne mora sam podnositi zahtjev za obnovom procesa, na kojem je u odsutnosti zajedno sa 19 suoptuženika osuđen na kaznu zatvora od 20 godina. Sutkinja Županijskog suda u Sisku Snježana Mrkoci, kojoj je Španovićev predmet dodijeljen, ističe da će u petak Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku donijeti dva rješenja, jedno o prekidu izdržavanja zatvorske kazne i drugo o određivanju pritvora. Prvi izlazak Španovića pred sud očekuje se za oko mjesec dana.

Milan Španović osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u kolovozu 1991. godine u selima Maji i Svračici na području Gline. Velika Britanija izručila ga je u srijedu, 19. kolovoza, Republici Hrvatskoj temeljem tjeralice Županijskog suda u Sisku, na kojem je Španović i osuđen.

Odmah po izručenju Španović je prevezen u zatvor u Sisku na izdržavanje zatvorske kazne. Španovićev branitelj, odvjetnik iz Siska Antonio Kaleb, ističe kako njegov branjenik duboko vjeruje da je nevin te kako želi da se konačno skine to teško breme s njegovih leđa. Uvjeren je da će iz Hrvatske otići kao slobodan čovjek i da jedino može odgovarati za oružanu pobunu, u kojoj nije dragovoljno sudjelovao nego je prisilno mobiliziran, ističe Antonio Kaleb za Jutarnji.hr.