ŠTETA OD 36,5 MILIJUNA KUNA

Milanu Horvatu određen jednomjesečni pritvor

30.08.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Protiv Milana Horvata, kojemu se sudi u slučaju Spice kao čelniku bivše Fima grupe, istražni je sudac odredio jednomjesečni pritvor te otvorio istragu nakon isteka 72-satnog zadržavanja

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu sumnja da je, zajedno s drugoosumnjičenom, počinio deset kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da su kao direktori četiriju trgovačkih društava od siječnja 2006. do svibnja 2010. godine koristili pravo na odbitak pretporeza u primljenim računima protivno propisima. Naime, kako se navodi u istražnom zahtjevu, pretporez su koristili u cijelosti, i to za podmirenje poreznih obveza tih društava i s njima povezanih društava, kao i podmirenje njihovih obveza prema svojim dobavljačima. Usto, neosnovano su koristili pretporez iskazan u računima dobavljača koji nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje, sumnja se da nisu obračunavali i plaćali porez na dodanu vrijednost na usluge inozemnih poduzetnika, zatim da nisu u cijelosti obračunavali prihode od kamata na zajmove odobrenim povezanim društvima pa nisu obračunavali i plaćali porez na dodanu vrijednost, da su umanjivali osnovicu i obvezu poreza na dodanu vrijednost prikrivenim pravnim poslovima, kao i da nisu obračunavali i plaćali porez na dobit i porez po odbitku.

Tim radnjama, kako se sumnja, pribavili su nepripadnu materijalnu korist trgovačkim društvima u iznosu većem od 36.500.000 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.