U MREŽI PRVOG

Milanovićev glavni oponent u SDP-u stres nije uspio podnijeti ni pola godine

12.01.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u proteklih je godinu dana ojačala svoj utjecaj. Bila je jedna od najzaslužnijih što je Tihomir Orešković mandatar i ona će svojim utjecajem moći djelovati na stabilnost, a time i na održavanje vlasti, rečeno je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', u kojoj su gostovali novinar Dražen Ćurić i Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti

U ovom odnosu snaga kada predsjednica ne bira između Karamarka i Milanovića, ona bi mogla stati na stranu Karamarka. Mogla bi utjecati na to da se moć koncentrira i na Petrova, i na Oreškovića, rečeno je u emisiji 'U mreži prvog'.

Zakošek naglašava da su počeli pregovori o reformama te da je Most nametao razgovore o svim temama. 'Petrov je najavio da će jasno biti definirani prioriteti. Budući da ovaj postupak traje tako dugo, javnost očekuje da odmah vidi kako će to funkcionirati', kazao je Zakošek.

'U Hrvatskoj su se reforme toliko odgađale da u koji god sektor pogledate, mogli bi se očekivati rezultati, i to već za godinu dana', kazao je Ćurić.

'Javnost neće imati nerealna očekivanja. Građani su spremni prihvatiti da se nešto čini. Ako ipak imamo ekonomski rast lakše će biti provesti neke reforme', istaknuo je Zakošek.

Komentirajući reakcije Stipe Gabrića Jamba na Most i Božu Petrova Zakošek je kazao, među ostalim, kako se iz njegova istupa vidi određena ozlojeđenost.

Ćurić je, pak, kazao da je takav 'brutalan nastup neprimjeren. 'On diskreditira obitelj Bože Petrova zato što su radili za neku župu', kazao je Ćurić.

U vezi s unutarstranačkim izborima u SDP-u Zakošek navodi da Milanović nastoji biti spreman na nove izbore te da još uvijek računa da potvrda ove vlade nije gotova. 'Milanović ima snažnu volju voditi. Ta je volja presudna. Dok god njegovi oponenti u SDP-u ne pokažu volju i program, dotle je on u prednosti', kazao je.

'Milanović će biti odličan šef oporbe', kazao je Ćurić i dodao da je 'u oporbi dopušteno da katkad upotrijebi neku snažniju riječ'. Milanović je doista na ovim izborima postigao dobar rezultat u odnosu na ono što se očekivalo prije pola godine. 'Zlatko Komadina mu je glavni oponent, čovjek koji takvu vrstu stresa nije uspio podnijeti ni pola godine. Milanović ima svijetlu budućnost unatoč pet izbornih poraza. On ima tisuću mana, ali je činjenica da je SDP za njegova mandata postao respektabilna stranka', rekao je Ćurić.