JAVNI SERVIS SBS:

Milanovića bojkotirala cijela dijaspora u Australiji

17.03.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Prema izvještaju australskog javnog medijskog servisa SBS, posjet premijera Zorana Milanovića Australiji bojkotirali su svi savezi hrvatskih iseljenika te viđeniji predstavnici hrvatske dijaspore

Iako je Zoran Milanović prvi hrvatski premijer koji je posjetio Australiju od proglašenja nezavisnosti Hrvatske od Jugoslavije, tamo su ga dočekali prosvjedi i bojkoti hrvatske dijaspore, čiji se broj procjenjuje na 120 tisuća.

U izvještaju australskog javnog radija SBS navodi se da je iseljenički tisak 'tjednima dolijevao ulje na vatru' u vezi s Milanovićevim dolaskom, kao i da se preko društvenih mreža pozivalo na prosvjede. 'Iako su se zaklinjali u pune autobuse, na kraju su se na dan prosvjeda pred Sveučilištem Macquarie pojavile tek dvije desetine ljudi', piše SBS, te dodaje kako su hrvatskom premijeru poručili da 'nije dobrodošao ni u Hrvatskoj ni u Australiji'.

Nadalje, prema izjavi Paula Sarica, predsjednika Saveza hrvatskih klubova, skoro nitko se od uglednijih članova hrvatske zajednice u Australiji nije želio susresti s hrvatskim premijerom. 'Osobno sam pitao desetak prominentnih ljudi iz hrvatske zajednice od Geelonga do Syndeya jesu li zainteresirani za okrugli stol i sastanak s premijerom. Samo je jedan pristao, svi ostali su bili protiv i nitko s Milanovićem nije htio ništa imati', izjavio je Saric za SBS.

Premijeru Milanoviću bio je zabranjen i ulaz u brojne hrvatske klubove u Australiji. Lideri tamošnje dijaspore ističu da poštuju instituciju premijera Hrvatske, ali da Milanovića nisu željeli ugostiti.