NOVA BOLNICA U PULI

Milanović: Vlada pazi što obećava i sve što obeća ispuni

23.01.2015 u 15:03

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović danas je prisustvovao svečanosti polaganja kamena temeljca, čime je obilježen početak izgradnje nove bolnice u Puli koju su istarski građani godinama čekali. Vrijednost radova izgradnje je preko 400 milijuna kuna dok će za opremanje bolnice, kako se predviđa, biti potrebno još oko 200 milijuna kuna. Nova bolnica u Zagrebačkoj ulici imat će kapacitet od 600 ležajeva, a prve pacijente trebala bi primiti već za tri godine

'Pazimo što obećavamo, a ovo smo obećali i to ispunjavamo. Ovo je stvaran događaj, ovo su stvarna sredstva i ovo je stvarna bolnica. Ne idemo u obećavanje onoga što ne možemo napraviti', kazao je premijer, zaželjevši da bolnica bude dovršena i prije isteka trogodišnjeg roka te poželjevši građanima da nakon otvorenja u njoj borave vrlo rijetko, 'po mogućnosti nikada, a ako već morate, onda što kraće'.

Milanović je, također, istaknuo kako je sljedeća stvar koja se treba realizirati Istarski ipsilon i pravi vrhunski turizam u Nacionalnom parku Brijuni.

'Kao pomoćnik ministra u vladi Ivice Račana ovaj smo projekt počeli 2003. Osluškivali smo želje Istrana, a danas imam čast kao ministar započeti radove i vjerujem da ću ovdje za tri godine biti na otvaranju novog objekta koji će biti biser hrvatskog zdravstva', rekao je Varga. Pozvao je pritom pacijente da zbog izvođenja radova budu strpljivi, no ovo je sada 'slatka muka', zaključio je ministar zdravlja.

'Završili smo jedan san, a to je početak gradnje nove bolnice i s današnjim danom stvaramo novi san te krećemo u novu budućnost', kazala je sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice, dr. Irena Hrstić.

Vrijednost radova je oko 450 milijuna kuna, od čega je država osigurala 300 milijuna, dok će ostatak financirati Istarska županija s gradovima i općinama kroz kredit, a za opremanje bolnice sredstva planiraju dobiti iz europskih fondova.

Istarski župan Valter Flego naglasio je da je početak gradnje nove županijske bolnice u Puli povijestan i poseban dan za cijelu Istru.

'Nakon dvanaest godina intenzivnog rada uspjeli smo doći do počeka gradnje bolnice koju ćemo i završiti', rekao je Flego, istaknuvši da je Istra druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj, odmah nakon Zagreba, no po zdravstvenom standardu to, nažalost, nije tako. 'Ovime ćemo i to ispraviti', naglasio je Flego te pozvao premijera da se ponovno, za nekoliko mjeseci, sastanu u Istri, kada bi trebala krenuti i gradnja Istarskog ipsilona.

Uz župana Valtera Flegu, pulskog gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića i resornog ministra Sinišu Vargu te IDS-ovog ministra turizma Darka Lorencina, svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su čelnici stranaka Kukuriku koalicije, ispred HNS-a potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Naime čelnici Kukuriku koalicije danas u Puli razgovarat će iza zatvorenih vrata o odnosima unutar koalicije, ali i o, kako se neslužbeno doznaje, mogućnosti da se koalicija proširi. Zasad je poznato samo to da Laburisti i OraH Mirele Holy, kako su poručili u medijima, nisu zainteresirani.