generalno čišćenje

Milanović uklonio sve biste s Pantovčaka

09.03.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Od prošloga tjedna u predvorju Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića više ne stoje biste hrvatskih povijesnih ličnosti, a iz Ureda predsjednika za Hinu su u ponedjeljak izvijestili da su biste pohranjene te da se s muzejima i drugim institucijama razgovara o mogućnosti da im budu ustupljene

U predvorju Ureda predsjednika donedavno su bile biste Josipa Juraja Strossmayera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Strossmayerova bista bit će vraćena Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja je njezin vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu Ureda, do daljnjega biti spremljene na Pantovčaku.

"S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovarat će se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti", potvrdili su iz Ureda predsjednika.

Izvijestili su i da je odluka o micanju bisti samo provedba najave iz predsjedničke kampanje u kojoj je Milanović govorio da bistama nije mjesto u Uredu već u muzejima.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svojega mandata uklonila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-KItarović.