izjava nakon sastanka

[FOTO] I Milanović i Erdogan oprezno o izbornom zakonu o BiH: Razlikujemo se u stavovima, treba više razgovora

08.09.2022 u 12:15

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dali su zajedničku izjavu za javnost nakon sastanka

Milanović je kazao da sastanak dvojice predsjednika podcrtava dobre odnose Hrvatske i Turske.

'Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih. To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situaciji, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik vlade. To se ne zaboravlja', kazao je Milanović, prenosi N1.

'Razgovarali smo o nizu tema – BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajini, o robnoj razmjeni… Moramo ponuditi što možemo kao članica EU-a, NATO-a. Suradnja s Turskom se nastavlja i u području ekonomije, odnosa u susjedstvu… O ovim temama moramo više razgovarati. Vidimo dobre namjere, ali i nedovoljnu upoznatost sa stavovima. Treba nam više dijaloga', dodao je Milanović, zahvalivši još jednom.

Milanović je kazao da predsjednik Erdogan ima utjecaja na određene strukture u BiH i o tim utjecajima moramo razgovarati.

Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu te istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo što je nakon šest godina opet u Zagrebu.

'Naše zemlje su dvije savezničke zemlje, koje imaju duboko ukorijenjene veze', rekao je turski predsjednik i naglasio kako je Turska bila jedna od prvih zemalja koja je uputila pomoć Hrvatskoj kad je to bilo potrebno.

Kazao je da se trgovina među našim zemljama oporavlja. Turska pomno prati zbivanja na Balkanu i daje svoje doprinose.

'Detaljno smo razgovarali o izborima u BiH', rekao je Erdogan te je izrazio zadovoljstvo razgovorima i najavio njihov nastavak. Naglasio kako je potrebno jačati gospodarsku suradnju i izvoz među zemljama.

Erdogan je kazao da su istaknuli potporu miru i stabilnosti BiH i europskim integracijama. 'Govorili smo o doprinosima koje možemo dati kao Turska i Hrvatska, dogovorili smo nastavak dijaloga po pitanju BiH nakon izbora', dodao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje o suprotnim stavovima po pitanju promjene izbornog zakona u BiH, Milanović je kazao da se stvari u BiH mogu mijenjati samo dogovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda. 'To sada nije slučaj', kazao je.

  • +4
Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović Izvor: EPA / Autor: Davor Pongracic

Milanović je kazao da ne zna što će biti na izborima u BiH, dodavši da je on dao sve od sebe.

'Ne znam što će učiniti visoki predstavnik, do sada nije učinio ništa', poručio je.

Kazao je da se tu razlikuju u stavovima s Turskom, ali da im treba više supstancijalnih razgovora.

Erdogan je kazao da je problem u BiH nastao zbog Dejtonskog sporazuma koji nije riješio probleme te zemlje.

'Taj smo sporazum morali potpisati, ali nismo bili zadovoljni', rekao je Erdogan.

Turski predsjednik smatra da se čelnici BiH trebaju sastajati i donositi odluke o toj zemlji.

'Postoje određeni mehanizmi koji su mogući i mi se svakako moramo češće čuti i dogovarati i nakon izbora. Cjelovitost BiH je vrlo važna i BiH je za to platila veliki ceh, koji više nitko ne bi smio platiti', naglasio je Erdogan.

  • +20
Svečani doček turskog predsjednika Erdogana u Uredu predsjednika Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic
  • +7
Turski predsjednik iz hotela Sheraton u policijskoj pratnji krenuo u Ured predsjednika RH Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas