'kao da ih je netko ucjenjivao'

Milanović sumnja da je objava presude za Fimi mediju tempirana: Presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Netko je donio tu odluku, pretpostavljam da nije kotlovničar

15.10.2021 u 10:09

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u petak kako je tajming presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi media neobičan, "kao da ih je netko ucjenjivao", a smatra da je presuda napisana ranije.

Milanović je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera OS RH, a upitan da komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića kako je ta presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, ocijenio je kako je tajming presude protiv Ive Sanadera i HDZ-a neobičan.

Presuda HDZ-u je očito napisana ranije

"Kao da ih je netko ucjenjivao, o tome stalno govorim. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo, ima i onih koji rade samo za sebe i cijeli život samo za sebe. Dakle, tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza, bistro kao gorski potok", rekao je.

Presuda je čuvana u otpremi i dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda se objavi, dodao je.

"Netko je donio tu odluku, pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi Sud. I treba ga pitati s kojim motivima i zašto to nije objavljeno pred dva mjeseca. Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsjednika suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkovit alat manipulacije", kaže Milanović.

Odgovarajući na pitanje treba li se HDZ ispričati rekao je kako ne zna. "S jedne strane to s Plenkovićem stvarno nema veze, mada s nekim ljudima koji su tada bili aktivni, a i sada su - ima. To je njegova stvar", kazao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Dodao je kako bi on, u slučaju da je član HDZ-a, bio revoltiran. "Napišeš presudu i onda je čuvaš u ladici i očito nešto pokušavaš iskamčiti", rekao je.

Ocijenio je kako je Vrhovni sud potvrdio sve što je ustanovio i prvostupanjski sud, osim kod jedne osobe koju je oslobodio i malo je kazna preinačena.

"Zanimljiva je ta logička akademija Plenkovića, kako sam ja to utjecao na suce koji su donijeli presudu protiv HDZ-a, ja sam taj koji je kritizirao Vrhovni sud, a Plenković je činio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati", rekao je.

Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je kako ta priča nije trebala trajati ovoliko dugo, a najavu izbora Radovana Dobronića ne vidi kao svoju pobjedu, već kao mogućnost da neke stvari funkcioniraju bolje.

  • +8
Milanović na obljetnici osnivanja Glavnog stožera OSRH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Upitan da komentira slučaj s kokainom u vojsci, Milanović je ocijenio kako su to izolirani slučajevi, ali zabrinjavajući, i poručio da neće tražiti testiranje u cijeloj postrojbi.

"Imenovan je novi zapovjednik, profesionalac, bio je i prethodni, ali očito je bio neki propust. On je razriješen, idemo dalje raditi. Da testiramo sve vojnike? Što je sljedeće, sve učenike, sve službenike", upitao je.

Upitan hoće li nešto poduzeti oko te situacije jer će premijer tražiti cjeloviti izvještaj kako bi se vidjelo otkud vojnicima droga, Milanović je rekao kako su vojnici kupili drogu na crnom tržištu.

"To je jasno. Sad je pitanje je li itko od vojnika, i koliko njih, bio dio tog lanca ili su samo bili kupci. Što tu nije jasno, kakva istraga", rekao je.

HRT se ne treba baviti dnevnom politikom

Što se tiče situacije u Saboru zbog izbora ravnatelja HRT-a, ocijenio je kako je utjecaj i sudjelovanje HRT-a u kreiranju javnog mišljenja u području dnevne politike pogrešan, opasan, zastario i neprihvatljiv.

HRT-u bi to trebalo uzeti i ostaviti mu ono što druge televizije ne rade, primjerice kulturu i povijest.

"Ako to ne bude radio HRT, neće nitko. To treba ostati državno, pod kontrolom demokratski izabrane vlasti, ali da se bave dnevnom politikom i raznim emisijama kojima se kreira dnevno-politička atmosfera, to je zastarjelo i opasno i u tome je sjeme nesporazuma, vrlo često i zla", rekao je Milanović.

Nitko se ne bori za javni nadzor HRT-a zbog emisije o poljoprivredi, nego zbog dnevne politike. Danas, za razliku od vremena kada je HRT bio jedini, svi se bave dnevnom politikom, građani su itekako informirani, pa im ne treba HRT, kaže Milanović.