odjeci fimi medije

Kako će HDZ platiti silne milijune kazne u roku od 15 dana? Bez problema, puni su k'o brod, u banci imaju preko 20 milijuna kuna

14.10.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud 'odrezao' HDZ-u preko 18 milijuna kuna kazne u presudi za Fimi mediju, u presudi je istaknuto i to da stranka vrlo dobro posluje te da joj plaćanje tog iznosa neće dovesti egzistenciju u pitanje. Da je HDZ pun k'o brod, dokazuje i stanje na njihovom računu, stoga im plaćanje ogromnog iznosa koji im je dosuđen doista ne bi trebao biti nikakav problem

'Optuženoj je pravnoj osobi - političkoj stranci kao otegotna okolnost cijenjena visina znatne pribavljene protupravne imovinske koristi. Pravilno je prvostupanjskom presudom izrečena novčana kazna od 3.500,000,00 (tri milijuna petsto tisuća) kuna i oduzeta imovinska korist od 14.609,497,07 kuna. Cijenjeno je da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članstva, ali i broja zastupnika ima značajne prihode. Stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja', stoji u jučer donesenoj presudi Vrhovnog suda.

Od te činjenice ne bježi ni predsjednik stranke Andrej Plenković te je kazao: 'HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i uplatit će kaznu u državni proračun.' A da za namirivanje kazne neće imati problema, ići u minus i zadužiti se, pokazuje plus u njihovoj blagajni.

HDZ je u 2021. ušao s više od 26 milijuna kuna viška prihoda, s time da je od toga 6,8 milijuna kuna višak iz 2020., a 20 milijuna kuna prenijeli su iz ranijeg razdoblja. Iz njihove je bilance vidljivo da na računu imaju 21,2 milijuna kuna, što će biti sasvim dovoljno da se namiri suma iz presude. Naime HDZ je u presudi dobio kaznu od tri i pol milijuna kuna, a uz to moraju vratiti 14,6 milijuna nepripadajuće materijalne dobiti.

  • +29
Deset godina suđenja u aferi Fimi media Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

S obzirom na to da je Branko Bačić, glavni tajnik stranke u vrijeme pada Ive Sanadera, pravosudnim tijelima kada je eksplodirala afera 2010. odnio suspektnih dva milijuna kuna te 300 tisuća eura, koje je našao u blagajni HDZ-a, aktualno će vodstvo nakon presude morati uplatiti u državni proračun nešto manje od 14 milijuna kuna.

Podsjetimo, HDZ je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio najveći broj saborskih mandata, a sukladno njihovom broju, stranke dobivaju novac iz državnog proračuna. Tako je u 2020. dobio 45,6 milijuna kuna temeljem broja saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika. HDZ-ovci imaju članstvo koje, za razliku od SDP-ovog, uredno plaća članarinu pa su lani od članova uprihodili 7,7 milijuna kuna, nešto manje nego inače, što pravdaju pandemijom koronavirusa.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Pandemija je utjecala na još jednu stavku, donacije tvrtki. HDZ je naime za parlamentarne izbore donio naputak da se ne prihvaćaju donacije tvrtki koje su primile potporu Vlade za očuvanje radnih mjesta. Prihodi su im tako u 2020. iznosili gotovo 61 milijun kuna, a rashodi 54,1 milijun kuna.

Treba imati na umu to da su prošle godine održani parlamentarni izbori te da su davanja bila veća pa se trećina ukupnih rashoda odnosila na promidžbu i troškove oglašavanja - gotovo 16,5 - a 3,9 milijuna kuna na intelektualne i osobne usluge. HDZ ima 75 zaposlenih, na čije je plaće u 2020. izdvojeno osam i pol milijuna kuna.