NESLUŽBENO: KOMPROMISOM PROTIV SANKCIJA

Milanović shvatio: Bolje pakt nego rat

19.09.2013 u 11:23

Bionic
Reading

U iduća dva tjedna vlada Zorana Milanovića pokušat će pronaći kompromisno rješenje kako bi se izbjeglo uvođenje sankcija zbog kršenja okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu, otkriva Novi list

Predmet spora je rok u kojem bi ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu uhidbenih naloga stupilo na snagu zato što Komisija ne pristaje na 15. srpnja iduće godine, a to je stav i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić.

Činilo se da bi još jučer moglo doći do kompromisa između Milanovića i njegove potpredsjednice, ali to se ipak nije dogodilo, pa na današnjoj sjednici Vlade izmjena spornog zakona nije na dnevnom redu. Međutim čini se da je dogovor blizu.

'Bit će to kompromis kojim će HDZ biti nezadovoljan, ali vjerujemo da će biti prihvatljiv Komisiji', rekao je jučer Novom listu u poslijepodnevnim satima jedan Vladin dužnosnik koji nije želio otkriti detalje mogućeg dogovora.

Podsjetimo, u roku od deset radnih dana zemlje članice Europske unije trebaju iznijeti eventualne primjedbe na prijedlog Europske komisije da se aktiviraju zaštitne mjere protiv Hrvatske s obzirom na to da se 'Hrvatska ustrajno ne pridržava' okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu. Komisija je započela savjetovanje s državama članicama o predloženim mjerama koje uključuju 'pojačan nadzor i obustavu schengenskog instrumenta', priopćeno je iz EK.