izmjena zakona

Milanović o osjetljivoj temi pobačaja: Moral je na strani žene, ali ništa nije crno-bijelo

11.05.2022 u 10:59

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je slučaj Mirele Čavajde i pobačaja te progovorio o tome zašto nije, dok je bio premijer, promijenio zakon o pobačaju

Milanović je na pitanje novinara pojasnio zašto njegova vlada nije izmijenila zakon o pobačaju. 'Zašto bi ga se izmijenilo, zakon je razuman za razumne ljude. Nismo htjeli raditi od toga više politike nego što to samo po sebi jest. Stvari se razvijaju. Prije pet, šest godina nismo imali situaciju da svi u bolnici imaju priziv savjesti, pa i mnogi koji su konformisti', rekao je.

'Što sam stariji, to je za mene delikatnije pitanje. Ovakvi slučaji za mene su uznemirujući. Bio bih najsretniji da nema pobačaja. Dakle to je pravo žene, ali zakon uvijek govori o nekim limitima. Nakon određenog tjedna trudnoće stvari se kompliciraju, ali nije dobro kada se prijeti kaznenim progonom, kao što je to napravio Branko Bačić', kazao je predsjednik.

'Ne može nitko biti žrtva sustava jer nijedan ginekolog i liječnik ne želi raditi taj posao', kazao je Milanović.

Ponovio je da nije bilo potrebe za promjenom zakona kada je on bio premijer jer je tada sve funkcioniralo. 'To se 2015. nije događalo. Tada bih poduzeo nešto, jer se ta usluga tada mogla dobiti. Kada sam otišao s vlasti, stvari su se počele mijenjati', rekao je.

Uvukao se pritom u prepirku s novinarkom N1. 'Djelujete kao agitator, ne kao novinarka', rekao je novinarki N1 koja mu je rekla da očito ne zna što piše u zakonu o pobačaju.

  • +22
Milanović na FER-ovom Job Fairu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Ništa nije crno-bijelo. Po meni u ovom slučaju pravda i moral su na strani ove žene', kazao je.

'Ako imamo situaciju da na Svetom Duhu ginekolozi imaju priziv savjesti, treba napraviti sve da se toj ženi osigura pomoć. To sad govorimo općenito. Ne može se dogoditi da sutra nijedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu nije u prizivu savjesti. Opasnost dolazi, Hrvati ostaju bez ičega, tako i ovo dolazi', rekao je Milanović.