imaju i tri partnera

Na Svetom Duhu stotinjak pacijentica kroz tri godine ostvarilo pravo na pobačaj, svi su odrađeni u toj bolnici

10.05.2022 u 23:53

Bionic
Reading

Dok inspekcija provodi izvide, a građani pripremaju prosvjede u znak podrške Mireli Čavajdi, u javnost su procurili podaci o broju pobačaja koje su pacijentice Svetog Duha obavile kroz tri godine

Kako javlja Večernji.hr, od 2019. do 2022. u Kliničkoj bolnici Svet duh skoro stotinu pacijentica ostvarilo pravo na prekid trudnoće nakon desetog tjedna zbog medicinskih indikacija.

U toj se gradskoj bolnici svi ginekolozi prizivaju na savjest kad je riječ o pobačajima na zahtjev, znači onima do 10 tjedana trudnoće odnosno do 12 tjedana od začeća, pa te pobačaje nitko ne obavlja.

Međutim, obavljaju sve prekide trudnoće do 22. tjedna, koji su medicinski indicirani, primjerice, ako je na plodu potvrđen Downov sindrom ili neki drugi zdravstveni problem. Kako nam je pojašnjeno sa Svetog Duha, svih ovih gotovo stotinu prekida trudnoće u toj su bolnici i obavili, nisu pacijentice slali drugamo. Za pobačaje koje ne mogu obaviti na Svetom Duhu, imaju sklopljene ugovore o poslovnoj suradnji s tri duge zdravstvene ustanove.

Tako pacijentice šalju na Merkur, s kojom je Sveti Duh ugovor o ovom obliku poslovne suradnje sklopio u ožujku ove godine, u KBC Sestre milosrdnice s kojom su ugovor sklopili još prije više od sedam godina i nije raskinut, iako su se svojedobno ginekolozi iz Vinogradske bunili da ne žele raditi posao kolega koji ga odbijaju, te u jedinu privatnu kliniku u kojoj se obavljaju i pobačaji, Podobnik.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX