ured predsjednika

Milanović razgovarao s izaslanstvom Hrvatske liječničke komore o statusu i problemima liječnika

14.07.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u utorak izaslanstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) s kojim je razgovarao o statusu liječnika u Hrvatskoj i problemima liječničke profesije, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike

U izaslanstvu HLK-a su bili predsjednik Skupštine HLK Krešimir Dolić, predsjednik Vijeća HLK Goran Hauser, predsjednik HLK Krešimir Luetić, zamjenica predsjednika HLK Vikica Krolo, dopredsjednica HLK Ivana Šmit, član IO i predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju HLK Ivan Raguž i voditelj Središnjeg ureda HLK Ivan Bojčić.

Na sastanku se razgovaralo o statusu liječnika u Hrvatskoj i problemima s kojima se susreće liječnička profesija.

Predsjednik Komore posebno je istaknuo problem reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata za kolektivno pregovaranje, kao i nemogućnost izravnog pregovaranja o svojim radnim pravima i obvezama, a što je posljedica postojećeg zakonskog okvira, navodi se u priopćenju.

Predstavnici Komore informirali su predsjednika Milanovića da je HLK započela proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike kojim bi se uredili rad, status i položaj liječnika, a što bi u konačnici dovelo do zadržavanja liječnika u Hrvatskoj i očuvanja hrvatskog zdravstvenog sustava.

Kao glavni problem su naveli prekovremene sate, odnosno platni sustav koji je reguliran samo kroz dežurstva, a kao jedno od mogućih rješenje tog problema vide u povećanju osnovne liječničke plaće.

Drugi problem s kojim se susreće hrvatski zdravstveni sustav, rekli su predstavnici HLK, jest iseljavanje mladih, odnosno umirovljenje liječnika, što izravno utječe na pružanje zdravstvene zaštite građanima.

Zbog toga se, upozorili su, postavlja pitanje kadrovske održivosti sustava, s posebnim naglaskom na obiteljske liječnike kojih ima sve manje. Prema podacima HLK, danas u Hrvatskoj ima oko 2200 obiteljskih liječnika, a gotovo 600 njih će u nekoliko idućih godina otići u mirovinu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Milanovića.