aida Hrvatska

Milanović primio osvajače medalji u ronjenju na dah

08.11.2021 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima Udruge za organiziranje natjecanja u ronjenju na dah "AIDA Hrvatska" i dobitnicima medalja na svjetskim natjecanjima u ronjenju na dah. Susret je upriličen povodom prve hrvatske dubinske zlatne medalje na AIDA svjetskom prvenstvu te CMAS zlatne medalje na dubinskom i bazenskom svjetskom prvenstvu, održanom na Cipru.

Udruga „AIDA Hrvatska“ djeluje od 2001. pod okriljem globalne udruge AIDA International, a organizira natjecanja i verifikacira nacionalne rekorde, educira ronioce na dah i radi na sustavnoj promociji Jadrana.

Zahvaljujući sportskim uspjesima članova Udruge, Hrvatska je već dugi niz godina u svjetskog vrhu tog sporta, a AIDA reprezentacija Hrvatske ove je godine bila najbrojnija i najuspješnija u povijesti postojanja, izvijestili su predstavnici udruge.

Zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu na Cipru osvojio je najuspješniji hrvatski ronilac na dah i predsjednik Udruge Vitomir Maričić. On je na Cipru osvojio prvo mjesto u zaronu u dubinu bez peraja te dvije bronce u zaronu s monoperajom i stereoperajama, a povrh toga aktualni je svjetski prvak u bazenskom ronjenju na dah te aktualni apsolutni svjetski rekorder, rečeno je na sastanku.

Govoreći o uspjesima drugih članova Udruge posebno je istaknut uspjeh aktualnog svjetskog dubinskog prvaka i rekordera u disciplini bez peraja Petra Klovara, koji je, kako su rekli, postao i najdublji Hrvat ikada zaronom od 119 metara, a istaknuli su i uspjeh potpredsjednice Udruge "AIDA Hrvatska“ Lidije Lijić Vulić peterostruke svjetske rekorderke, višestruke svjetske i europske prvakinje i viceprvakinje, nacionalne rekorderke u ronjenju na dah.

Predstavnici AIDA-e Hrvatska ujedno su i osnivači udruge Sea Shepherd Hrvatske, ogranka globalne organizacije koja se fokusira na zaštitu ribljeg fonda i mora.

Jadran nije zaobišao trend ugroženosti mora i oceana na globalnoj razini, potrebno je djelovanje u cilju zaštite Jadrana i to na više razina, edukacijom u školama, sanacijom postojećih problema, te prihvaćanjem rješenja koja su se pokazala uspješnima u drugim zemljama, rečeno je na sastanku, uz napomenu kako su ronioci stalni svjedoci promjena u moru.

Na sastanku je uz predsjednika Milanovića bio povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.