gigantski kompleks

Milanović obišao najveći svjetski laboratorij za fiziku elementarnih čestica i završio posjet Švicarskoj

07.04.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Obilaskom CERN-a, najvećeg svjetskog laboratorija za fiziku elementarnih čestica, predsjednik Zoran Milanović završio je u četvrtak dvodnevni posjet Švicarskoj

Nakon susreta sa švicarskim predsjednikom Ignaziom Cassisom i sudjelovanja na panelu o europskoj sigurnosti i švicarskoj neutralnosti, Milanović je posjetio CERN (Centar za nuklearnu fiziku), gigantski kompleks sagrađen radi istraživanja najmanjih čestica.

"Naš cilj je shvatiti zakone svemira", rekla je direktorica CERN-a Fabiola Gianotti koja je predsjedniku održala uvodnu prezentaciju.

Fizici preostaje riješiti još mnogo pitanja, poput na što se odnosi preostalih 95 nepoznatih posto mase i energije svemira, zašto je svemir izgrađen samo od materije, a samo u maloj razini i od antimaterije te zašto je gravitacija toliko slaba u odnosu na druge sile, rekla je Gianotti.

Milanović je potom obišao podzemno eksperimentalno područje, 100 metara ispod tla, koje se sastoji od 27 kilometara dugog tunela koji se prostire u dvije države, Švicarsku i Francusku.

Svakog dana u CERN-u radi između 8 i 10 tisuća ljudi, a među njima je i desetak hrvatskih državljana.

CERN je osnovan 1954. i ima 22 člana, a Hrvatska je pridružena članica, stoji na službenim stranicama.