LAUREATI IVONA I KLARA

Milanović o Tomu i Jerryu na dodjeli nagrade Luka Ritz

12.06.2012 u 12:35

Bionic
Reading

Učenice i volonterke Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, utemeljene u znak sjećanja na Luku, kojeg su brutalno ubili njegovi vršnjaci, ali i na sve druge mlade ljude kojima je budućnost nasilno oduzeta iako 'svi imaju pravo disati'

'Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, nego zbog toga što vas neprekidno promatraju!', poručila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade i Lukina majka Suzana Ritz na svečanosti dodjele nagrade u Banskim dvorima, kojoj su prisustvovali i premijer Zoran Milanović te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji su dobitnicama i uručili nagrade.

Nasilje nikada nije riješenje!


Zbog mnoštva različitih aktivnosti, usmjerenih doprinosu afirmacije ljudskih prava, toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima, pomoći starijima te bolesnima, kao i socijalno osjetljivima
, a kroz projekte koje su u nekoliko godina osmislile i u suradnji sa svojim razredima i školama te udrugama provele - učenica osmog razreda Osnovne škole 'Kralj Tomislav' iz Našica Ivona Farkaš i učenica četvrtog razreda Gimnazije iz Čakovca Klara Đurkin, pokazujući da nasilje nije put za rješenje problema, doista su zaslužile biti dobitnice nagrade Luka Ritz, istaknuto je na svečanosti.

Riječ je o nagradi za sve mlade ljude i na spomen svim mladim ljudima, žrtvama maloljetničke delinkvencije, koji danas nisu sa svojim obiteljima i prijateljima', kazala je Suzana Ritz proglasivši Ivonu i Klaru ovogodišnjim dobitnicama. Obje su djevojke zahvalile svojim obiteljima, prijateljima, razredima i školama, ali i Lukinim roditeljima istaknuvši da im 'ova nagrada predstavlja daljnji poticaj'.


Tolerancija i/ili čovjekoljublje?

Čestitajući Ivoni i Klari, ministar Jovanović je poručio: 'Kvaliteta života nije moguća bez slobode, a sloboda nije moguća bez slobode od straha. Ova nagrada upravo promiče život bez straha'. U tom je tonu zborio i predsjednik Ivo Josipović, koji se prisutnima obratio preko snimljene videoporuke u kojoj je naglasio da je 'nasilje neprihvatljivo ponašanje'.

Međutim, kako je kazao premijer Milanović: 'Živimo u vremenu i kulturi nasilja'. A on se pita, i to često, sam je priznao: 'Koliko smo bili grubi jedni prema drugima i koliko nas je to učinilo lošima i izbacilo nas iz ravnoteže i kako je danas?' Podijelio je potom Milanović s prisutnima i misli o crtiću Tom i Jerry te boksu, kazavši da se to u njegovo vrijeme smatralo nasiljem, a danas je vrijeme drugačije. Potom se dao u objašnjavanje što doista znači tolerancija na latinskom, dotakavši se i hrđe te naposljetku zaključio da se 'on kao političar ne zalaže za toleranciju zato što se u Lukinom slučaju ne radi o toleranciji jer je jedno vrijedno, a drugo potpuno bezvrijedno, nego za čovjekoljublje, pravo da budeš drukčiji, pravo na suživot ljudi koji njeguju iste vrijednosti'. Složio se da je važno kako se ponašamo jer nas djeca gledaju, istaknuvši da je tu riječ o 'odnosu poput izmjenične struje, punom napona'.

Kako pak stvari stoje s tolerancijom, odnosima i kakav je napon u Vladi među pojedinim njezinim bivšim i sadašnjim članovima i njihovim pravima da se o istim stvarima imaju različita mišljenja, a u svjetlu aktualnih društvenopolitičkih pitanja, posebno slučaja Holy, premijer danas nije želio govoriti.