radio svoj posao

Milanović o protjerivanju diplomata: U Srbiji su stalno izbori

22.11.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović reagirao je na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Beograda

'Hrvatska je mogla reagirati samo recipročnom mjerom iste prirode, istog sadržaja prema srbijanskom diplomatu u Zagrebu. Što je radio hrvatski diplomat? Pretpostavljam kao i svi hrvatski diplomati – svoj posao', izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući protjerivanje hrvatskog diplomata u Beogradu.

Govoreći o tom diplomatskom incidentu, ocijenio je da to nije produktivna mjera jer ne pridonosi jačanju niti očuvanju postojeće razine odnosa, koja i nije baš visoka.

'Nakon incidenta na sjeveru Kosova prije mjesec i nešto dana bio sam dosta suzdržan u pogledu potrebe reakcije prema Beogradu, uvođenju sankcija, za što su se mnogi zalagali, jer sam smatrao, i dalje smatram, da su sankcije kao instrument vanjske politike u pravilu promašene. To nisam radio zato da bih abolirao Hrvatsku od bilo kakve odgovornosti za neko nedopušteno ponašanje, to sam napravio iz uvjerenja i ne očekujem bilo kakvu protuuslugu. Ali da, slažem se s vama, u Srbiji su stalno izbori, dobro je dok su izbori', dodao je predsjednik Milanović odgovarajući na pitanje je li se to dogodilo zbog skorih izbora u Srbiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je 'grubo izišao iz okvira diplomatskih normi', priopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Hrvatska je na protjerivanje u utorak uzvratila recipročnom mjerom i proglasila Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, nepoželjnom osobom.