picula i kovač za tportal

Protjeran hrvatski diplomat iz Beograda: Pitali smo bivše ministre kako bi Zagreb trebao odgovoriti

21.11.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Iz Srbije je u ponedjeljak navečer stigla vijest da je protjeran hrvatski diplomat Hrvoje Šnajder. Bivši hrvatski ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Tonino Picula komentirali su za tportal incident koji dovodi do novog zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije

Prema pisanju srpskog provladinog medija Večernje novosti, u pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. 'To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, i uslijed toga je proglašen personom non grata', navode provladine Večernje novosti.

Bivši hrvatski ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Tonino Picula komentirali su za tportal incident koji dovodi do novog zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

'Srbija se ne ponaša kao prijateljska država kojoj je stalo do dobrosusjedskih odnosa. Fabricira slučaj, objavljuje o tome priopćenje i stavlja Hrvatsku u poziciju da reagira na tu provokaciju. Hrvatska će zbog svog ponosa kao država morati reagirati odrješito i hladnokrvno. Radi se o provokaciji koju Vučićeva vlast koristi u predizborne svrhe. Očekujem da će Hrvatska povući potez koji će pokazati da se prema njoj neće moći tako odnositi. Što je previše, previše je', poručio je Kovač.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u ponedjeljak, ne navodeći više detalja, da je '20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata'.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da 'država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata'.

U Srbiji će se 17. prosinca održati parlamentarni izbori na kojima će se srpski predsjednik Aleksandar Vučić suočiti s najvećim izazovom otkada je u potpunosti preuzeo vlast u susjednoj zemlji prije gotovo 10 godina. Neki smatraju da protjerivanje diplomata spada u predizborni folklor Vučićev vlasti, a i SOA je upozorila da bi se pred izbore odnosi mogli zaoštriti.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i aktualni hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kaže da protjerivanje hrvatskog diplomata iz Beograda gotovo uvijek signalizira da iza ovakvih poteza često stoji više od onoga što se čini na prvi pogled.

'S jedne strane ne možemo ignorirati mogućnost da je ovaj događaj dio predizborne strategije srpskih vlasti. Politika u autoritarnim režimima poput srpskog, posebno u predizbornim vremenima, često vuče poteze koji bildaju nacionalni identitet i stimuliraju nacionalistička raspoloženja birača. Međutim ovaj potez odražava i kronične napetosti u bilateralnim odnosima između Srbije i Hrvatske. Ti su odnosi, kao što znamo, složeni i opterećeni prošlošću', ističe Picula.

Mišljenja je da naš odgovor na ovu situaciju treba biti promišljen i strateški.

'Moramo zaštititi naše nacionalne interese, ali istovremeno voditi računa o našem dugoročnom cilju – promoviranju dobrih odnosa u regiji', poručuje Picula i dodaje da ne smijemo dozvoliti da pretjerane reakcije ili unutarnji politički pritisci oblikuju naš odgovor.

Važno je, naglašava, razumjeti kako se ovaj incident može odraziti, prije svega, na unutarnju politiku u Hrvatskoj.

'S obzirom na osjetljivost ovog isprovociranog događaja, postoji rizik od pretjerane politizacije, što samo može ojačati populističke opcije. Stoga je bitno imati uravnotežen pristup, koji naravno štiti naše interese, ali ne omogućuje eskalaciju u odnosima koju očekuju u Beogradu', zaključio je Picula.