diplomatski skandal

Prorežimski srbijanski medij objavio tko je sve 'pao u mrežu perfidnog Hrvata'

22.11.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Prorežimski beogradski list Večernje novosti danas su objavile nove detalje o navodnim razlozima zbog kojih je Srbija protjerala hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera, koji je označen kao 'persona non grata' u Srbiji

Beogradski list Večernje novosti piše o 'mreži perfidnog Hrvata' u koju su 'upali' Šnajderovi srpski sugovornici 'iz svijeta politike, novinarstva, biznisa i nevladinih organizacija', a tvrde i da je srpska tajna služba BIA pratila Šnajdera dulje od godinu dana te da postoje video i audiosnimke iz kojih se nedvosmisleno zaključuje da se prvi tajnik veleposlanstva Hrvatske u Beogradu bavio obavještajnim radom.

Pozivajući se na 'dobro obaviještene izvore 'Novosti', beogradski dnevni list piše da se Šnajder na različitim lokacijama u srpskoj prijestolnici sastajao s predstavnicima raznih političkih opcija, a fokus njegova zanimanja bile su između ostalog, predizborne aktivnosti u Srbiji, domaća stranačka politika, kosovsko pitanje, srpski odnosi s Rusijom i Kinom, ekonomske prilike i stanje u vojnom sektoru.

Ljudi s kojima se sastajao, tvrdi prorežimski beogradski dnevni list, dostavljali su mu neke informacije, najčešće u obliku dokumenata ili na 'fleš memorijama', odnosno USB-u. 'Šnajder je raspolagao i zavidnim budžetom, pa se provjerava je li pojedincima plaćao za saznanja koja su mu iznosili kao na tacni', piše u Večernjim novostima.

U članku se tvrdi da je Šnajder, kao operativac Sigurnosno-obavještajne agencije, svoj položaj u veleposlanstvu koristio kao paravan za subverzivne akcije protiv domaćina.

'Kao pripadnik SOA-a, podacima nije samo opskrbljivao maticu, već se sumnja da su po sustavu kolektivne sigurnosti neke njegove informacije završavale i u stožeru NATO-a. Nije, naime, tajna da najprisutnije zapadne službe u ovom podneblju - američka, njemačka i britanska - koriste regionalne partnere za određene zadatke. Tako su svojevremeno angažirali Hrvate kao ‘podizvođača’ da prikupljaju podatke o nabavci kineskih bespilotnih letjelica za potrebe Vojske Srbije', tvrdi se u ovom prorežimskom beogradskom listu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'