riječ predsjednika

[FOTO/VIDEO] Milanović o Banožiću: To je korumpirani ludonja, treba ga maknuti pod hitno

13.11.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović kritizirao je u subotu izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da očekuje da Milanović objavi pismo načelnika Glavnog stožera, kazavši da „takav cinizam i prezir prema istini i pravilima upropaštava Hrvatsku duhovno i materijalno“

"Čujem da je rekao da ću ja i tako objaviti to pismo. Takav cinizam i prezir prema istini i pravilima Hrvatsku upropaštava duhovno, materijalno i civilizacijski. To je pismo načelnika Glavnog stožera ovom njegovom ministru, ovom što radi za Čuljak, a bio je štićenik Čuljka i ima klasifikaciju 'ograničeno'", kazao je.

U pismu, kaže Milanović, načelnik Glavnog stožera „upozorava, kumi, moli pa i kaže mu da zlostavlja cijeli sustav, da ga strateški mobingira i ugrožava sustav… To je sve lijepo napisano“.

Taj dokument nije tajna, ja ga sutra mogu deklasificirati i pustiti u javnost, ali sam prije toga htio da to Plenković pročita istog trenutka. Napisao sam u pismu da ga molim da posveti ozbiljnu pozornost, jer to nije mala stvar. Jedan korumpirani ludonja može napraviti ogromnu štetu i to se trenutno događa”, rekao je Milanović aludirajući na ministra obrane Marija Banožića.

Milanović o Banožiću Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vojnicima koji su u mojoj pratnji, njegovom samovoljom se ne isplaćuju dnevnice. To je kriminal. To je njegova osveta. Vidjet ćemo kako pravnim sredstvima da se takvo divljačko ponašanje spriječi, kazao je Milanović i rekao da „taj čovjek pod hitno mora otići“.

Milanović se osvrnuo i na aferu o prijevozu vojnim brodom biskupa i kazao da se vojska ne smije koristiti za to i da neće više dok je on predsjednik.

Zoran Milanović u Trogiru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixell

Banožić je predmet za OLAF i treba ga maknuti pod hitno

"Slučaj 'topovnjača' za koju je Plenki cinično rekao da neće mornarica propasti, ja ga pitam hoće li propasti EU zbog Gabrijele Žalac. Takav ciničan pristup, kada netko počini evidentan prekršaj s kriminalnom namjerom od strane premijera, pa to je pogodovanje, to je zaštita", ustvrdio je.

Vojska se za ovo više ne smije koristiti, kazao je Milanović i podsjetio da Teatar Ulysses svake godine „masno“ plaća prijevoz na Mali Brijun.

“Ministar je doveo biskupe u nezgodnu situaciju. Bili su na Hvaru, premijer je porijeklom od tamo. Banožić je odlukom o potpori vojske predsjedniku zapravo ukinuo dnevnice vojnicima. To je njegova mala osveta. Banožić je predmet za OLAF i treba ga maknuti pod hitno”, rekao je Milanović.

Kaže da je Banožić predmet za OLAF i da ga treba maknuti pod hitno.

"Sjest ću za stol samo s Plenkovićem. Kakav Banožić, njega treba pod hitno maknuti", rekao je Milanović.

Podizanje kreditnog rejtinga Fitcha očekivano

Osvrćući se na podizanje kreditnog rejtinga Fitcha, Milanović je kazao da je ono bilo najavljeno i očekivano zbog bliskog ulaska Hrvatske u eurozonu.

Na pitanje novinara kako komentira aferu s bivšom ministricom Žalac, Milanović je kazao da uvijek u drugom mandatu HDZ-a postane očito što se događalo u prvom, samo ljudi nisu dobro vidjeli.

Zoran Mialonović: Očekujem pobjedu i 35 tisuća Dalmatinaca Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako će Plenković u Bruxellesu objasniti fijasko s EU fondovima

Opet ćemo ići kroz tu priču, kazao je i izrazio znatiželju „kako će Plenković u Bruxellesu, na koji je fokusiran emotivno kao satelitska stanica, objasniti ovaj fijasko s EU fondovima i ljudima od njegovog povjerenja. Jer ovo je fijasko. Ovakve svinjarije se rijetko događaju. Ovo je baš svinjarija. Otimačina softvera.

Kod softvera nije uvijek jasno koliko vrijedi, ali uzmeš 10 ponuda, vidiš oscilacije, uzmeš aritmetičku sredinu. Teško da će se 10 lopova dogovoriti. A ti dovedeš tipa iz svog sela koji ti da neki stick. I čokoladicu valjda. Životinjsko carstvo. Vrlo loše stvari se događaju”, ustvrdio je Milanović.

Milanović u Trogiru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL