Objašnjenje priopćenja:

Milanović nije protiv šefa SOA-e, nego za poboljšanje sigurnosnih provjera

29.02.2024 u 22:55

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović nema razloga sumnjati u zakonitost rada SOA-e i njezinog ravnatelja, poručili su s Pantovčaka za Večernji list, nakon što je Milanović prethodno poslao priopćenje iz kojeg se zaključuje da nije zadovoljan (ne)djelovanjem SOA-e vezano za sigurnosnu provjeru prije imenovanja suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika

'Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije. Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine', piše u priopćenju koje je ranije tijekom četvrtka stiglo s Pantovčaka.

No, ako Milanović misli da se treba provesti detaljna analiza, postavilo se pitanje zašto nije zatražio stručni nadzor koji provodi Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iz izvora bliskih Pantovčaku su za Večernji list neslužbeno poručili da je predsjednik mislio da se prije imenovanja Daniela Markića u treći mandat na čelu SOA-e treba riješiti problem manjkavih propisa vezano za traženje sigurnosnih provjera, jer se aktualne odredbe mogu različito tumačiti, pa nije jasno treba li i tko zatražiti provjeru za kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

  • +20
Zoran Milanović, predsjednik RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U članku Večernjeg lista zaključuje se da bi Milanović podržao imenovanje Markića ako bi se zakonski nedvosmisleno propisalo da sigurnosna provjera kandidata za glavnog državnog odvjetnika ubuduće bude obavezna te da se propiše tko je i kada treba tražiti. Milanović o tome želi razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost i zato je u više navrata tražio od premijera Andreja Plenkovića da je zajednički sazovu, no Plenković to zasad odbija.