glas s pantovčaka

Milanović pozdravio odluku o Kundidu, ali dogovor o SOA-i uvjetuje istragom o Turudiću

29.02.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravio je odluku Vlade RH da predloži general- bojnika Tihomira Kundida, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Štoviše, Predsjednik Republike pozivao je sve sudionike u procesu biranja načelnika GS OSRH na žurno postupanje budući da sadašnjem načelniku GS OSRH admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, kao što je i tportal u jutrošnjem tekstu upozorio, također, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje OSRH.

'S obzirom da je u kontekstu postupka imenovanja načelnika GS OSRH predsjednik Vlade danas govorio i o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e', poručio je Milanović putem priopćenja.

Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

'Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH', zaključuje se u priopćenju u Ureda predsjednika.

General-bojnik Tihomir Kundid Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX